
Stamppot boerenkool met zoete aardappel
Stamppot boerenkool is natuurlijk een klassiek Hollands gerecht, maar deze versie met zoete aardappel, geitenkaas en gekarameliseerde uien geeft het een totaal nieuwe 2025-upgrade. Het zoete van de aardappel en de gekarameliseerde uien smaakt namelijk echt megalekker bij de romige geitenkaas en de hartige zongedroogde tomaten. Het resultaat? Een stamppot die nét even anders is en perfect past bij een koude winteravond.
Zo maken wij stamppot boerenkool
Die gekarameliseerde uien verdienen trouwens een ereplaatsje in deze stamppot boerenkool. Ja, je moet er even geduld voor hebben, maar het maakt de stamp zoveel lekkerder!
Dit is trouwens een ideaal gerecht voor een doordeweekse avond, maar ook heel leuk om te serveren tijdens een etentje met vrienden of familie – of tijdens een stamppot buffet!



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg zoete aardappels
- 300 gr boerenkool
- 4 uien (maat M)
- 120 gr zachte geitenkaas
- 50 gr roomboter
- 100 ml crème fraîche
- 6 zongedroogde tomaten
- 2 el pijnboompitten
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de zoete aardappels, snijd ze in gelijke stukken en doe ze over in een ruime pan. Voeg de boerenkool toe en zet de groenten net onder water. Voeg wat zout toe, breng het water aan de kook en kook daarna in circa 15-20 minuten de aardappels gaar.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren, schud ze uit de pan op een bord en zet opzij.
Haal de schil van de uien en snijd in ringen. Smelt 50 gram boter in een koekenpan en bak de uien op laag vuur in circa 15-20 minuten (wellicht iets langer), tot ze zacht en mooi goudbruin zijn. Blijf er bij en roer af en toe, neem hier echt de tijd voor. Tip: een klein beetje zout toevoegen kan het karamelliseren bevorderen.
Giet de zoete aardappels en boerenkool goed af en stamp daarna de crème fraîche en geitenkaas er door. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en meng door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot boerenkool met de gekarameliseerde uien erop en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
Variatietips
- Meer groente: Je kunt meer boerenkool toevoegen als je deze stamppot extra gezond wil maken.
- Extra pit: Voeg een theelepel grove mosterd toe tijdens het stampen voor een pittige twist. Ook lekker: crispy chili olie!
- Andere kazen: Liever geen geitenkaas? Vervang het door feta of geraspte oude kaas.
- Crunch: Geen pijnboompitten in huis? Walnoten of pecannoten werken ook heel goed in deze boerenkool stamppot.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in