Sponge cake met bramenjam
Sponge cake: een echte bakklassieker, altijd lekker en voor elk feestje (of gewoon voor bij de thee) geschikt. Deze cake dankt zijn naam aan het feit dat -ie zo prachtig luchtig en sponsachtig is. Een sponge cake bestaat uit twee helften, die je vult met slagroom en jam. Daar kun je alle kanten mee op. Misschien heb je zelf nog een zelfgemaakte jam in de koelkast staan, of is bij jullie thuis frambozenjam favoriet. Wij gebruikten bramenjam en roerden er voor de smaak kaneelpoeder door. Lekker herfstig! We bakten de cake in twee springvormen, zo weet je zeker dat de taart mooi hoog én gaar wordt – en je hoeft ook de taart niet doormidden te snijden. Tip: laat de cakes na het bakken goed afkoelen voordat je de jam en slagroom ertussen smeert.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten 8-10 stukjes
- 225 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 225 gr suiker
- 4 eieren (maat L)
- 1 citroen (rasp)
- 1 tl vanille-extract
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 el volle melk
- 1 snufje zout
Ingrediënten voor de vulling
- 8-10 bramen
- 2 takjes munt
- 8 el bramenjam
- 3 tl kaneelpoeder
- 250 ml slagroom
- 2 el suiker
- poedersuiker
Materiaal
- 2 springvormen van 20 cm, ingevet met boter
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht). Vet 2 springvormen van 20 centimeter in en bekleed de bodem en randen met bakpapier.
Klop met een mixer de boter en suiker in 10-12 minuten tot een luchtige witte crème. Klop de eieren 1 voor 1 door de boter-suiker-mix. Wacht met toevoegen van een nieuw ei tot het ei goed door de boter is opgenomen. Schraap ook elke keer de zijkanten van de kom schoon.
Voeg citroenrasp, vanille-extract, melk, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe. Klop kort tot een beslag. Verdeel het beslag over de twee springvormen.
Bak de cakes, 25-30 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin. Doe de test met de prikker om te zien of de cakes in het midden gaar zijn. Prik een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er droog uit, dan is de cake goed gaar. Zet de cake terug in de oven als dit nog niet zo is. Laat de cakes 10 minuten in de springvorm afkoelen. Haal de springvorm van de cakes en laat op een taartrooster volledig afkoelen.
Meng kaneelpoeder door de bramenjam. Klop met een mixer de slagroom en suiker stijf. Bestrijk 1 van de cakes met de bramenjam, verdeel de slagroom er over en druk de tweede cake er voorzichtig op. Bestrooi de bovenkant van de tweede cake volledig met poedersuiker, versier met verse bramen en wat takjes verse munt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in