Sponge cake met bramenjam

Sponge cake met bramenjam

Sponge cake: een echte bakklassieker, altijd lekker en voor elk feestje (of gewoon voor bij de thee) geschikt. Deze cake dankt zijn naam aan het feit dat -ie zo prachtig luchtig en sponsachtig is. Een sponge cake bestaat uit twee helften, die je vult met slagroom en jam. Daar kun je alle kanten mee op. Misschien heb je zelf nog een zelfgemaakte jam in de koelkast staan, of is bij jullie thuis frambozenjam favoriet. Wij gebruikten bramenjam en roerden er voor de smaak kaneelpoeder door. Lekker herfstig! We bakten de cake in twee springvormen, zo weet je zeker dat de taart mooi hoog én gaar wordt – en je hoeft ook de taart niet doormidden te snijden. Tip: laat de cakes na het bakken goed afkoelen voordat je de jam en slagroom ertussen smeert.

Sponge cake met bramenjam
Sponge cake met bramenjam

Schrijf je in & win!

December staat in het teken van geven. De hele maand geven wij de leukste, lekkerste en mooiste prijzen weg in onze nieuwsbrief. Van een hotelovernachting tot een parel van een pan, een Airfryer en meer! Je maakt automatisch kans als je je (gratis!) abonneert. Doe je mee?

Ik wil kans maken

Ingrediënten 8-10 stukjes

  • 225 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 225 gr suiker
  • 4 eieren (maat L)
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 tl vanille-extract
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 el volle melk
  • 1 snufje zout

Ingrediënten voor de vulling

  • 8-10 bramen
  • 2 takjes munt
  • 8 el bramenjam
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 250 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • poedersuiker

Materiaal

  • 2 springvormen van 20 cm, ingevet met boter

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht). Vet 2 springvormen van 20 centimeter in en bekleed de bodem en randen met bakpapier.

  2. Klop met een mixer de boter en suiker in 10-12 minuten tot een luchtige witte crème. Klop de eieren 1 voor 1 door de boter-suiker-mix. Wacht met toevoegen van een nieuw ei tot het ei goed door de boter is opgenomen. Schraap ook elke keer de zijkanten van de kom schoon.

  3. Voeg citroenrasp, vanille-extract, melk, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe. Klop kort tot een beslag. Verdeel het beslag over de twee springvormen.

  4. Bak de cakes, 25-30 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin. Doe de test met de prikker om te zien of de cakes in het midden gaar zijn. Prik een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er droog uit, dan is de cake goed gaar. Zet de cake terug in de oven als dit nog niet zo is. Laat de cakes 10 minuten in de springvorm afkoelen. Haal de springvorm van de cakes en laat op een taartrooster volledig afkoelen.

  5. Meng kaneelpoeder door de bramenjam. Klop met een mixer de slagroom en suiker stijf. Bestrijk 1 van de cakes met de bramenjam, verdeel de slagroom er over en druk de tweede cake er voorzichtig op. Bestrooi de bovenkant van de tweede cake volledig met poedersuiker, versier met verse bramen en wat takjes verse munt.

Sponge cake met bramenjam
Sponge cake met bramenjam

Tags

Cake recepten High tea Taart recepten Moederdag Verjaardag Bakrecepten

Wat vind jij van dit recept?

4.4 (5 stemmen)

28 oktober 2022


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in