Spinazie ovenschotel
Een spinazie ovenschotel is altijd een goed idee als je op zoek bent naar een gerecht dat zowel voedzaam als heerlijk vullend is. Met romige aardappelpuree, knapperige spekjes en een krokant laagje van broodkruim, amandelschaafsel en kaas, weet je zeker dat deze ovenschotel een echte favoriet aan je eettafel wordt – jep, bij het hele gezin! Het geheime wapen? Die kruidenroomkaas in de puree – die geeft het net dat beetje extra smaak waar iedereen van smult.
Zo serveer je deze spinazie ovenschotel
Deze spinazie ovenschotel is perfect als hoofdgerecht, maar combineer hem gerust met een frisse groene salade of gegrilde groenten voor een complete maaltijd. Of maak er een klassiek vleesgerecht bij, zoals een sappige kipfilet of varkenshaasje, voor de ultieme combinatie.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg kruimige aardappels
- 150 gr roomkaas met kruiden
- 2 uien (middelgroot)
- 4 tenen knoflook
- 800 gr spinazie
- 150 gr spekblokjes
- 60 gr ciabattabrood of wit brood (ca 2-3 sneetjes)
- 30 gr amandelschaafsel
- 80 gr geraspte belegen kaas
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de aardappels, hak ze in grove stukken. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Kook de aardappels in gezouten water tot ze gaar zijn.
Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan, zonder vet, op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) of 160 graden (hetelucht).
Bak de ui en knoflook in het vet van de spekblokjes tot ze goudbruin zijn. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout.
Haal het mengsel uit de pan, verdeel over een platte schaal of bakplaat zodat het een klein beetje kan afkoelen en je de spinazie droog kunt deppen met keukenpapier. Dit zorgt er voor dat de ovenschotel niet te nattig wordt, want spinazie laat tijdens het koken veel vocht los.
Tip: Houd eventueel een handje mooie spinazieblaadjes apart voor de garnering.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de kruidenroomkaas en spekblokjes. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met wat boter en maak laagjes van aardappelpuree en het spinaziemengsel. Begin met een laagje spinazie, daarna een laagje aardappelpuree, een laagje met spinazie en eindig met een laagje aardappelpuree.
Hak in een keukenmachine of hakmolentje het brood in grof broodkruim, meng het amandelschaafsel en geraspte kaas er door en verdeel over de ovenschotel. Drizzle er wat olijfolie over en zet bak 25-30 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is. Bestrooi de spinazie ovenschotel eventueel met de achtergehouden blaadjes spinazie.
Variatietips
Liever een vegetarische versie maken? Laat de spekblokjes weg en voeg extra groenten zoals champignons of paprika toe voor een smakelijke twist. Of gebruik vegetarische speckreepjes. Je kunt ook variëren met het kruimellaagje – voeg wat gehakte noten zoals walnoten of hazelnoten toe voor een extra crunch.
Bewaartip
Deze ovenschotel kun je prima een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Bak hem af zodra je klaar bent om te eten. Restjes kun je in de koelkast bewaren in een luchtdicht bakje en de volgende dag opwarmen in de oven – als er al iets overblijft, natuurlijk!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in