Speculaascake met appel en spijs
Zin in iets lekkers bij de thee? Probeer dan eens deze speculaascake met appel en spijs. Deze 3 zijn een lekker trio! Zijdezachte cake met speculaassmaak, frisse appel en dan het zoetige van de spijs. Echt heerlijk! En dit klinkt misschien ingewikkeld maar het is echt een heel eenvoudig recept. Het is gewoon een kwestie van cakebeslag maken, appels schillen en dit met kant en klaar spijs (je kan ook zelf je spijs maken natuurlijk) in de vorm doen. En dan hups de oven in, terwijl jij met je boek (of telefoon) op de bank chillt. Klinkt goed toch?
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8 - 10 personen
- 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 4 appels (bijv. Elstar)
- 170 gr amandelspijs
- 30 gr amandelschaafsel
- 1,5 tl speculaaskruiden
- Snuf zout
Materiaal
- Mixer
- Springvorm 23 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met een bakspray.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Halveer ze en snijd iedere helft in dunne plakjes, maar houd de helften wel bij elkaar.
Mix de roomboter met de basterdsuiker tot een luchtig en romig geheel. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix totdat ze volledig zijn opgenomen. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige is opgenomen in het beslag. Als het gaat schiften, geen paniek, het komt goed.
Voeg het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden en een snuf zout toe en mix het beslag nog even kort.
Giet de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel de helft van de spijs hier overheen. Breek stukjes af en leg deze in het beslag. Giet dan de resterende helft van het beslag in de vorm.
Leg de appels op het cakebeslag en druk ze een klein beetje aan. Verdeel de rest van het spijs over de cake. Garneer de speculaascake met het amandelschaafsel.
Bak de speculaascake in 55 minuten af in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als een sateprikker er schoon en droog uitkomt, wanneer je deze in de cake steekt.
Laat de cake afkoelen en snijd in punten. Extra lekker met slagroom.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in