Speculaas trifle
Speculaas trifle: een heerlijk toetje voor de herfst en winter! Met lagen van krokante speculaasjes, zachte stukjes appel, romige mascarpone én een decadente gezouten karamelsaus is dit het perfecte dessert om je familie en vrienden mee te verrassen. De smaken vullen elkaar namelijk echt goed aan, en met elke hap krijg je die heerlijke mix van zoet, fris en een vleugje zout. Ideaal voor Sinterklaasavond, Kerstmis, of gewoon als traktatie op een koude zondag.
Zo serveer je deze speculaas trifle
Serveer de trifle in mooie glazen voor een feestelijk effect. Je kunt het stapelen zoals je wil, maar voor een visueel wow-effect kun je de laagjes zo netjes mogelijk maken, en een paar keer herhalen. Maak het af met een extra schepje verkruimelde speculaasjes bovenop en nog een extra drizzle van de salted caramel. Eén ding is zeker: met deze trifle steel je de show!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 12 speculaasjes
- 2 appels
- 50 + 25 gr roomboter
- 250 gr mascarpone
- 125 + 250 ml slagroom
- 200 + 3 el gr suiker
- 3 zakjes vanillesuiker
- 2 el rozijnen
- snufje zeezout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak eerst de salted karamelsaus. Verwarm 200 gram suiker met een klein beetje water op laag vuur, totdat het een diepe amberkleurige karamel wordt. Voeg voorzichtig (kijk uit, het gaat flink borrelen!) 125 milliliter slagroom toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur, voeg 50 gram boter en een flinke snuf zeezout toe en zet de saus opzij.
Klop vervolgens de mascarpone samen met de 250 milliliter slagroom en de zakjes vanillesuiker tot een luchtige, dikke room. Dit gaat het best met een handmixer of keukenmachine met draadgarde. Zet apart.
Breek 8 speculaasjes in grove stukken en houd de rest achter voor garnering.
Snijd de appel in kleine blokjes van circa 1 centimeter. Smelt 25 gram boter in een koekenpan en bak de appelstukjes met 3 eetlepels suiker, circa 10-12 minuten, tot ze goudbruin en zacht zijn. Schep de rozijnen erdoor.
Bouw de trifle in lagen op in de glaasjes, begin met een laag speculaasjes, een laag mascarpone-room, een paar scheppen van het appelmengsel, nog wat mascarpone room en eindig met een drizzle van de salted karamelsaus. Garneer met een speculaasje en eventueel wat extra karamelsaus.
Variatietips
Voeg wat gehakte pecannoten toe aan de speculaas crumble voor een knapperige twist, of meng een eetlepel speculoospasta door de mascarpone-room voor nóg meer speculaassmaak. Geen rozijnenfan? Probeer dan eens gedroogde cranberries voor een lichtzure twist. En voor een frisse touch kun je wat citroenrasp toevoegen aan de gebakken appel.
Bewaartip
Je kunt de losse componenten (speculaasjes, gebakken appel en mascarpone-room) prima een dag van tevoren maken. Bewaar alles apart in luchtdichte bakjes in de koelkast. Bouw het speculaas toetje pas vlak voor het serveren op, zo blijven de laagjes mooi en de koekjes lekker knapperig!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in