Speculaas boterkoek
Zijn jullie al in de Sinterklaas stemming? Annika en ik wel. We gaan vandaag bij de intocht kijken met de jongetjes. De Sint vaart namelijk vlak langs Annika haar huis, dus dat is leuk om te zien. Ik krijg zelf nog altijd de kriebels die ik vroeger had. Hebben jullie dat ook? Ik heb gewoon hele goede herinneringen aan Sinterklaas. Logisch ook wel, cadeautjes en lekkernijen, wie wordt daar niet blij van? Speciaal voor de intocht deel ik vandaag het recept van een speculaas boterkoek. En ook al vier je geen Sinterklaas, dan is hij echt de moeite waard om te maken. Niet moeilijk, maar wel heel lekker.
Boterkoek van mijn oma
Mijn oma bakte vroeger altijd boterkoek. Dus ik heb haar recept een beetje aangepast naar een speculaas versie. In plaats van witte suiker, gebruik ik donkere basterdsuiker en er gaan natuurlijk speculaaskruiden in. En bovenop wat amandeltjes. Het maken is echt appeltje eitje, een kwestie van alles in de kom gooien, even mixen en klaar ben je. Ik heb trouwens een speciale boterkoekvorm van de Dille, maar je kan het ook gewoon in een ovenschaal of aaneengesloten bakvorm maken. Bij een springvorm kan de boter gaan lekken, dus deze kan je beter niet gebruiken.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 10 personen
- 225 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 250 gr bloem
- 180 gr donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 el speculaaskruiden
- 25 gr amandelschaafsel
- Snuf zout
Materiaal
- Boterkoekvorm 23 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Klop de roomboter samen met de basterdsuiker in de kom van je keukenmachine tot een luchtig mengsel.
Voeg één ei toe en meng dit kort door het botermengsel.
Voeg de bloem met de speculaaskruiden en een snuf zout toe en mix dit tot 1 geheel. Verdeel het deeg over een ingevette boterkoekvorm. Zet dit afgedekt een uurtje in de koelkast. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
Haal het deeg uit de koelkast en druk het aan met je handen of de bolle kant van een lepel. Zo wordt het mooi glad. Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje en verdeel het amandelschaafsel over de boterkoek.
Bak de speculaas boterkoek in 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in