fbpx
Menu

Speculaas boterkoek

Zijn jullie al in de Sinterklaas stemming? Annika en ik wel. We gaan vandaag bij de intocht kijken met de jongetjes. De Sint vaart namelijk vlak langs Annika haar huis, dus dat is leuk om te zien. Ik krijg zelf nog altijd de kriebels die ik vroeger had. Hebben jullie dat ook? Ik heb gewoon hele goede herinneringen aan Sinterklaas. Logisch ook wel, cadeautjes en lekkernijen,  wie wordt daar niet blij van?  Speciaal voor de intocht deel ik vandaag het recept van een speculaas boterkoek. En ook al vier je geen Sinterklaas, dan is hij echt de moeite waard om te maken. Niet moeilijk, maar wel heel lekker.

Boterkoek van mijn oma

Mijn oma bakte vroeger altijd boterkoek. Dus ik heb haar recept een beetje aangepast naar een speculaas versie. In plaats van witte suiker, gebruik ik donkere basterdsuiker en er gaan natuurlijk speculaaskruiden in. En bovenop wat amandeltjes. Het maken is echt appeltje eitje, een kwestie van alles in de kom gooien, even mixen en klaar ben je. Ik heb trouwens een speciale boterkoekvorm van de Dille, maar je kan het ook gewoon in een ovenschaal of aaneengesloten bakvorm maken. Bij een springvorm kan de boter gaan lekken, dus deze kan je beter niet gebruiken. Ga jij deze speculaas boterkoek maken? Zet hem dan op je favorietenlijstje in je persoonlijke account. Je kan zelf een lijst aanmaken met Sinterklaas hapjes die je wilt gaan maken. Handig toch?

10 personen

Ingrediënten voor 10 personen

  • 225 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 250 gr bloem
  • 180 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 el speculaaskruiden
  • 25 gr amandelschaafsel
  • Snuf zout

Materiaal

  • Boterkoekvorm 23 cm

Zo maak je het

  1. Klop de roomboter samen met de basterdsuiker in de kom van je keukenmachine tot een luchtig mengsel.

  2. Voeg één ei toe en meng dit kort door het botermengsel.

  3. Voeg de bloem met de speculaaskruiden en een snuf zout toe en mix dit tot 1 geheel. Verdeel het deeg over een ingevette boterkoekvorm. Zet dit afgedekt een uurtje in de koelkast. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).

  4. Haal het deeg uit de koelkast en druk het aan met je handen of de bolle kant van een lepel. Zo wordt het mooi glad. Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje en verdeel het amandelschaafsel over de boterkoek.

  5. Bak de speculaas boterkoek in 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

  • Henny Schoon
    27 november 2019 om 15:25

    Ohhh wat een heerlijke boterkoek was dit!!! Dank dank. Ik heb er behalve speculaaskruiden ook koekkruiden en flink wat gemberpoeder door gedaan. Ook degenen die niet van gember houden, vonden het heerlijk.

  • Martha
    26 november 2019 om 13:55

    Beginnende bakster: kun je hiervoor tarwebloem gebruiken?

  • Renske
    24 november 2019 om 11:26

    Ziet er lekker uit , welke speculaas kruiden gebruik jij?

  • Marceline
    21 november 2019 om 19:01

    Hoi, Is het ook mogelijk om er kleine boterkoekjes van te maken in bijvoorbeeld een muffin vorm? Veranderd dat nog wat aan de baktijd?

  • Laura
    21 november 2019 om 16:25

    Lekker, dankje!

  • Annika
    20 november 2019 om 08:47

    Wat goed om te horen, geniet ervan :)

  • Toos Drieenhuizen
    19 november 2019 om 18:52

    BlueBand heeft ook plantaardige margarine

  • Lindsey
    18 november 2019 om 19:17

    Mhmmm, goed idee voor mijn verjaardag deze week. Kan er ook amandelspijs in en verandert dat nog iets aan de baktijd?

  • Darinka
    18 november 2019 om 18:44

    Super lekker was/ is het. Alleen wel even af laten koelen zodat hij goed uit de vorm komt

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:22

    Ik zou 160 aanhouden.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:21

    Dat kan uiteraard ook.

  • [email protected]
    17 november 2019 om 19:41

    Wajang lactosevrij boter is een prima alternatief

  • JokeS
    17 november 2019 om 19:16

    Hoi, ik gebruik altijd alpro sojamargarine om te bakken. En stiekem noem ik het dan boter 😜 Lijkt me zo ook prima te lukken!

  • Sascha
    17 november 2019 om 16:32

    Ik ben niet geassocieerd met de website maar kan het niet laten even te reageren. In BOTERkoek hoort BOTER. Prima als je dat niet eet, niet kunt eten of niet wilt eten maar ik denk dat je beste kans op een goed resultaat is om een ander baksel te maken wat minder afhankelijk is van de boter dan boterkoek.

  • Mara
    17 november 2019 om 16:22

    Hee! Ik ben lactose intolerant en vroeg me af waardoor ik de roomboter kan vervangen

  • Miranda
    17 november 2019 om 10:16

    Hij ziet er super lekker uit, ik hem binnenkort zeker maken! Als je hem in een heteluchtoven wil maken is aanpassen van de temperatuur naar 140°/150° dan voldoende?

Reactie plaatsen