
Speculaas boterkoek
Zijn jullie al in de Sinterklaas stemming? Annika en ik wel. We gaan vandaag bij de intocht kijken met de jongetjes. De Sint vaart namelijk vlak langs Annika haar huis, dus dat is leuk om te zien. Ik krijg zelf nog altijd de kriebels die ik vroeger had. Hebben jullie dat ook? Ik heb gewoon hele goede herinneringen aan Sinterklaas. Logisch ook wel, cadeautjes en lekkernijen, wie wordt daar niet blij van? Speciaal voor de intocht deel ik vandaag het recept van een speculaas boterkoek. En ook al vier je geen Sinterklaas, dan is hij echt de moeite waard om te maken. Niet moeilijk, maar wel heel lekker.
Boterkoek van mijn oma
Mijn oma bakte vroeger altijd boterkoek. Dus ik heb haar recept een beetje aangepast naar een speculaas versie. In plaats van witte suiker, gebruik ik donkere basterdsuiker en er gaan natuurlijk speculaaskruiden in. En bovenop wat amandeltjes. Het maken is echt appeltje eitje, een kwestie van alles in de kom gooien, even mixen en klaar ben je. Ik heb trouwens een speciale boterkoekvorm van de Dille, maar je kan het ook gewoon in een ovenschaal of aaneengesloten bakvorm maken. Bij een springvorm kan de boter gaan lekken, dus deze kan je beter niet gebruiken. Ga jij deze speculaas boterkoek maken? Zet hem dan op je favorietenlijstje in je persoonlijke account. Je kan zelf een lijst aanmaken met Sinterklaas hapjes die je wilt gaan maken. Handig toch?


Bestel nu!
Lekker makkelijk! Is het antwoord op de vraag: wat eten we vandaag? Met heel veel inspiratie voor het avondeten. Het boek bevat meer dan 100 simpele en snelle recepten voor elke dag. Recepten met max. 10 ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan kopen.
Bekijk hierIngrediënten voor 10 personen
- 225 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 250 gr bloem
- 180 gr donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 el speculaaskruiden
- 25 gr amandelschaafsel
- Snuf zout
Materiaal
- Boterkoekvorm 23 cm
Zo maak je het
Klop de roomboter samen met de basterdsuiker in de kom van je keukenmachine tot een luchtig mengsel.
Voeg één ei toe en meng dit kort door het botermengsel.
Voeg de bloem met de speculaaskruiden en een snuf zout toe en mix dit tot 1 geheel. Verdeel het deeg over een ingevette boterkoekvorm. Zet dit afgedekt een uurtje in de koelkast. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
Haal het deeg uit de koelkast en druk het aan met je handen of de bolle kant van een lepel. Zo wordt het mooi glad. Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje en verdeel het amandelschaafsel over de boterkoek.
Bak de speculaas boterkoek in 25 – 30 minuten goudbruin in de oven.



17 november 2019
Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan