Spanish coffee
Je zit op een terrasje in Spanje, de zon schijnt, en dan bestél je ‘m: een Spanish coffee. Die eerste slok door de lobbige slagroom, de warme koffie met die zoete kick van de Licor 43… heerlijk!
Dit is echt zo’n perfect drankje voor als je vriendinnen komen borrelen en je ze wil imponeren met je barista-skills. Of gewoon voor jezelf, op een regenachtige zondagmiddag, als je even wil wegdromen naar die Spaanse costa…
De geschiedenis van de Spanish coffee
Fun fact: dit romige koffiedrankje met likeur werd in de jaren ’70 bedacht in het Amerikaanse Portland, door James Louie van Huber’s Cafe (het oudste restaurant van Portland). Hij zag een soortgelijk drankje in een café in Oregon en dacht: “Dat kan ik ook!” Toen hij later zijn excuses ging maken aan die eigenaar voor het ‘stelen’ van het idee, bleek dat die het weer had afgekeken van een restaurant in Mexico. En daar komt het verhaal bij de échte roots: de carajillo! Dat is een warme koffiecocktail die populair is in Spanje en Latijns-Amerika, waar ze sterke espresso mixen met drank. Zonder room, dus!
In Spanje maken ze ‘m vaak met brandy, in Mexico gebruiken ze vaak mezcal of Licor 43, en in andere landen gooien ze er weer rum of bourbon in. Zo geeft elk land z’n eigen draai aan dit drankje. In Nederland hebben we ‘m omarmd met Licor 43; en dat is stiekem ook wel onze favoriet! Dus de volgende keer dat iemand zegt “Hé, wat typisch Spaans!”, kun jij gewoon zeggen: “Nou, eigenlijk komt-ie uit Portland…”
Serveertips voor Spanish coffee
- Gebruik een mooi hoog glas, dat showt alle laagjes het beste. Bijvoorbeeld deze thermoglazen met handvat, die je drankje ook nog eens beter warm houden.
- Klop je slagroom niet té stijf, dan kun je er lekker doorheen drinken
- Serveer er een klein koekje bij (die Bastogne die nog in de kast ligt is bijvoorbeeld perfect!)
- Je kunt de glazen ook voorverwarmen door ze een minuutje in heet water te zetten
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 1 glas
- 110 ml sterke koffie
- 30 ml Licor 43
- 50 ml slagroom
- 1 tl kaneel
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm een hoog glas door er kokendheet water in te gieten. Gooi het water weg. Giet de Licor 43 in het glas.
Giet de hete koffie erop en maak het af met slagroom. Garneer de Spanish coffee met wat kaneel.
Variatietips
- Geen Licor 43 in huis? Gebruik Tia Maria of Kahlúa voor een andere, maar ook héérlijke twist
- Maak ‘m extra feestelijk met een toef slagroom uit een spuitbus én wat chocoladesnippers
- Voor de light-versie: gebruik ongezoete plantaardige slagroom
- Liever koud? Maak de koffie van tevoren en laat ‘m afkoelen, en voilà: ijskoffie deluxe!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in