
Spaghetti Vongole
Dit receptje voor spaghetti vongole is op en top zomers. En hoewel het van oorsprong een Mediterraans gerecht is, komen deze producten grotendeels uit Nederland. De vongole oftewel venusschelpen komen in dit geval uit Zeeland net als de lamsoren. En hoewel de naam anders doet vermoeden gaat het hier over groente, van eigen Hollandse zeebodem. Het groeit niet letterlijk in de zee, maar heeft wel zilt water (zeewater) nodig om te groeien. Ze danken hun naam aan de vorm, dat lijkt op het oor van een lammetje. Wisten jullie dat wel?
Lamsoren kan je eventueel rauw eten, in een salade, maar ik vind het lekkerder om het te roerbakken. Door de ziltige smaak past het perfect bij vis en schaal- en schelpdieren. Het is overigens minder zout dan zeekraal. En nu vraag je je misschien af: “waar haal ik deze bijzonder ingrediënten?” Nou gewoon bij Albert Heijn. Misschien is het jullie ook al opgevallen maar het assortiment van AH wordt steeds uitgebreider en verrassender. Ik ontdek steeds nieuwe producten die mij aanspreken. Voor bijzondere producten zoals boekweitmeel, agavesiroop, speciale kaasjes en producten gemaakt van spelt hoef je niet meer naar de biowinkel of speciaalzaak. In Haarlem is het assortiment helemaal uitgebreid, want daar kun je nu de verse vis en schaal- en schelpdieren van Fishtales kopen. Rechtstreeks van de afslag. Handig!
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr speltspaghetti
70 gr lamsoren
750 gr vongole (venusschelpen)
3 teentjes knoflook
2 tomaten
1 sjalotje
Halve rode peper (of een hele als je van pittig houdt)
Scheutje droge witte wijn
Handje peterselie
Olijfolie
Zo maak je het
Kook de spaghetti gaar in ruim water met zout, zoals op de verpakking vermeld staat.
Hak de knoflook en de rode peper fijn. Pel en snipper het sjalotje. En snijd de tomaten in blokjes.
Hak de peterselie fijn en leg apart.
Fruit de knoflook, rode peper en het sjalotje aan in een royale scheut olijfolie.
Voeg de tomatenblokjes en de vongole toe. Blus het af met witte wijn.
Schud de pan een paar keer heen en weer. De schelpen zijn klaar als deze openstaan. Verwijder de schelpen die dicht blijven zitten. Deze zijn niet goed.
Voeg nu de gewassen lamsoren toe en bak heel kort mee.
Voeg de spaghetti toe en hussel het door elkaar.
Garneer met een flinke hand peterselie.
Serveer de spaghetti vongole meteen. Zout is niet nodig. De schelpen en de lamsoren geven voldoende ziltigheid af aan het gerecht.

De lekkerste gourmet recepten
Schrijf je in voor onze (ontzettend leuke) nieuwsbrief en ontvang ons (gratis!) e-book met de lekkerste gourmet-recepten + handige tips en tricks, sausjes & toetjes. Alles voor een onvergetelijke gourmet-avond.
We hebben de recepten en tips voor je op een rijtje gezet in een e-book. Perfect voor de feestdagen of andere gezellige avondjes met vrienden of familie.
ik wil het gratis e-bookWas het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan