fbpx
Menu

Souvlaki bowl met zoete aardappelfriet

Vandaag een recept voor een souvlaki bowl. Een kom met souvlaki. Ik moet er zelf ook een beetje om lachen, maar alles in een kom klinkt gewoon leuker. Om een klein beetje dat vakantiegevoel weer terug te krijgen. Maar dan wel in afgeslankte vorm. In plaats van gewone patat die vaak bij de souvlaki worden geserveerd maak je snel zoete aardappelfriet in de oven. Ik ben er gek op. En ik koop ze gewoon kant-en-klaar in een zakje. Even uitschudden boven een bakplaat, beetje olijfolie er over en hup de oven in. Dan heb je taakje 1 alvast gehad. Op de bodem van de souvlaki bowl smeer je een heerlijke knoflook en feta-yoghurtsaus. Die maak je in een handomdraai in het hakmolentje van de staafmixer dan houd je nog de kip over. Lekker marineren in citroen en kruiden en daarna in de grillpan of op de contactgrill (nog sneller) bakken voor van die mooie streepjes. Er bij serveer je dan nog heel dun gesneden komkommers. Super lekker en ieder heeft zijn eigen kom. Geef er wat platbrood bij en klaar.

Zelf souvlaki kruiden marinade maken

Dat doen we dan weer wel zelf. Die souvlaki marinade maken. Natuurlijk mag je een pakje kopen met een mix er in. Alleen zit daar vaak wel een hoop zout bij. Wanneer je een marinade zelf maakt kun je zelf de hoeveelheid zout doseren en weet je wat je gebruikt. Er moet natuurlijk wel zout bij, anders smaakt het nergens naar. Zout brengt ook de smaak van andere ingrediënten beter naar boven, zoals bijvoorbeeld de citroen en zorgt dat de kip mooi van smaak is. De kruiden voor de marinade heb je vast allemaal in huis.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr kippendijenfilet
  • 500 gr zoete aardappelfriet
  • 1 komkommer
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bosje platte peterselie
  • 120 gr feta
  • 8 el Griekse yoghurt
  • 1 groot platbrood of pitabroodjes
  • 1-2 el olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de marinade

  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl komijn
  • 1 citroen
  • 1 tl olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) of 180 graden (hetelucht). Leg de zoete aardappelfriet op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bak ze in 25-30 minuten knapperig en gaar. 

  2. Snijd de kip in stukjes van 2cm. Meng de paprikapoeder, gedroogde oregano en komijnpoeder door elkaar. Hak 2 tenen knoflook fijn en rasp de citroen. Pers de citroen uit en meng alle specerijen, de knoflook, 1 theelepel olijfolie en de citroenrasp door het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Leg de stukjes kip in de marinade en hussel goed om. Laat 15 minuten staan. Rijg de kip aan 4 spiesen en grill de souvlaki op de bbq, grillpan of contactgrill tot ze gaar en bruin zijn. 

  3. Schep ondertussen de yoghurt in het hakmolentje van de staafmixer en verkruimel de feta er boven. Knijp 3 tenen knoflook er boven uit. Hak tot dat er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper. Zet tot gebruik in de koelkast. 

  4. Snijd de komkommer in dunne plakjes of in lange repen. Bereid het platbrood zoals aangegeven op de verpakking. 

  5. Verdeel de yoghurtsaus over 4 kommen en bestrijk de bodem er mee. Breek het platbrood in stukken en leg samen met de plakjes komkommer in de kommen.  Verdeel de zoete aardappelfriet over de kommen. Leg in elke kom een kipspies. Hak de peterselie grof en strooi royaal over de souvlaki bowl. Garneer wanneer je wilt met een straaltje olijfolie. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen