fbpx
Menu

Sinaasappel galette

Vandaag een recept voor sinaasappel galette. Ik vind het altijd heel leuk en gemakkelijk om een galette te maken. Het is eigenlijk de hartige taart onder de zoete baksels. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. Zodra je weet hoe je het deeg kunt maken, kun je er daarna je creativiteit op loslaten. Of wat je nog over hebt. Je kunt variëren met allerlei fruitsoorten. Ik vind het vooral leuk om te maken omdat het lekker snel klaar is. Nou ja qua bereiding lekker snel klaar. Deeg in de keukenmachine, balletje vormen, even in de koelkast. Uitrollen, wat fruit erop en hup de oven in. Klaar!

Welke sinaasappels?

Voor de sinaasappel galette gebruik ik handsinaasappels. Ik had er ongeveer 4 nodig. Het ligt natuurlijk een beetje aan de maat die je koopt. De bedoeling is dat je een enkele laag plakken hebt. Anders wordt het lastig om de bodem gaar te krijgen. De bodem bestrooi ik van te voren met wat amandelschaafsel. Wanneer je het lekker vindt kun je die eerst even roosteren in de pan. Heb ik nu niet gedaan, maar het geeft net een ander smaakje. 

Lekkere topping variaties

Wat ook lekker is, wanneer de galette een beetje is afgekoeld, je er wat schaafsel van witte of pure chocolade overheen schaaft. Dan krijg je zoiets als zo’n Pimms koekje met sinaasappel en chocolade. Maar ijs of slagroom kan natuurlijk ook altijd. En daarmee kun je de sinaasappel galette ook best als toetje maken voor bij een leuk etentje. Serveren met ijs, ach en ook wat van die chocolade.

8 stukjes

Ingrediënten

  • 4 hand sinaasappels
  • 2 el suiker
  • 55 gr poedersuiker
  • 225 gr bloem
  • 100 gr roomboter
  • 90 gr amandelschaafsel
  • 2 tl appelazijn
  • 1 tl vanille extract
  • 60 ml water (koud)

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem, suiker en boter in de keukenmachine en meng totdat er kruimels ontstaan en het mengsel lijkt op grof zand. Voeg de appelazijn, het vanille extract en 60 ml koud water toe. Meng opnieuw in de keukenmachine totdat het deeg bij elkaar komt.

  2. Haal het deeg uit de machine en kneed snel tot een bal. Omwikkel met plasticfolie en leg voor 30 minuten in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch) / 180 graden (hetelucht).

  4. Schil de sinaasappels, snijd in dikke plakken van ca 1cm.

  5. Leg het deeg op een stuk bakpapier. Rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 30-35cm. Prik het deeg in met een vork en laat ongeveer 5cm rand vrij. Strooi 2/3e van het amandelschaafsel in het midden en leg de sinaasappelplakken erop. Vouw dan de randen om. Klop het ei los en bestrijk de randen ermee. Bestrooi tot slot de sinaasappels met de suiker en nog wat amandelschaafsel. 

  6. Zet de galette 35-40 minuten in de oven en bak goudbruin. Haal uit de oven, laat afkoelen op een taartrooster en serveer met slagroom of een bolletje vanille ijs.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen