Menu
vegetarische-shakshuka-3933.jpg

Vegetarische shakshuka

Shakshuka (spreek uit als sjak-sjoe-ka) is een Midden Oosters gerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus met groente. Meestal wordt het gemaakt met paprika, aubergine en tomaat, maar het leuke is dat je er volop mee kan variëren. Ik maak hem het liefst vegetarisch, maar je kan ook gehakt toevoegen of merguez (kruidige worstjes). Het is hier bekend geworden door onze grote vriend Ottolenghi en inmiddels vind je het in heel veel restaurantjes op de kaart. Officieel is het een ontbijtrecept, maar je kan het ook eten als lunch en zelfs als avondeten. Dip er een lekker pitabroodje in en klaar is je gezonde maaltijd.

Wat ik zo fijn vind aan deze pasta's is dat ze helemaal natuurlijk zijn. Het is gewoon een mix van smaakmakers zoals ui, knoflook, paprika, chili en komijn. En niets meer dan dat.

Zoveel smaak

Kenmerkend voor de Midden Oosterse keuken is dat het bomvol smaak zit. Kruidige specerijen zoals kaneel, komijn, za’atar en sumak worden veel gebruikt. Ik houd ervan. Fairtrade Original heeft een hele lekkere lijn met kruidenpasta’s uit deze regio in de supermarkt liggen. Zo is er chermoula, wat heel lekker is bij vis en garnalen, een basis voor Marokkaanse harira, kruiden voor gehaktballetjes, couscous en een hele lekkere pasta voor shakshuka. Wat ik zo fijn vind aan deze pasta’s is dat ze helemaal natuurlijk zijn. Het is gewoon een mix van smaakmakers zoals ui, knoflook, paprika, chili en komijn. En niets meer dan dat. Mijn lade ligt dan ook vol met verschillende kruidenpasta’s, want naast de Arabische keuken hebben ze ook alles voor de Aziatische en Mexicaane keuken in huis. Stuk voor stuk lekkere producten waarmee je in een handomdraai iets lekkers op tafel zet.

Shakshuka kruidenmix

Uit een pakje dus. Maar wel een heel fijn pakje. En dat is ideaal als je niet een enorme specerijenlade hebt of gewoon zin hebt in makkelijk. Dan heb je meteen alle smaakmakers bij elkaar. Het leuke is dat de producten in Marokko worden gemaakt, want daar weten ze precies hoe dit moet. Ze hebben de lekkerste ingrediënten voor je verzameld en verwerkt tot een kruidenpasta. Ik heb deze vegetarische shakshuka heel voedzaam gemaak met witte cannelinibonen en paprika. Maar je zou ook courgette, spinazie, pompoen of eigenlijk bijna iedere groente wel kunnen toevoegen. Probeer het maar eens.

2 - 4 personen

Ingrediënten voor 2 - 4

  • 2 rode paprika's
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gr cannellinibonen (uit blik)
  • 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
  • 70 gr kruidenpasta Tunesische shakshuka (Fairtrade Original)
  • 4 eieren
  • 40 gr feta
  • Takje verse peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Lekker met

  • Pitabrood

Zo maak je het

  1. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

  2. Snijd de paprika’s in dunne reepjes en bak deze mee totdat ze iets zacht geworden zijn. Voeg de kruidenpasta voor shakshuka van Fairtrade Original toe en bak deze mee.

  3. Spoel de cannelinibonen af en laat uitlekken. Voeg deze samen met de tomatenblokjes bij de paprika. Roer even om.

  4. Maak 4 kuiltjes in het pannetje en breek in ieder kuiltje een ei. Zet de deksel op de pan en pocheer de eieren in 5 minuten gaar.

  5. Breng de vegetarische shakshuka verder op smaak met peper en zout. Garneer met feta en versgehakte peterselie. Serveer met pitabrood.

Dit bericht is in samenwerking met Fairtrade Original, lees mijn disclaimer.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan