Savooiekool stamppot
Als de dagen korter en kouder worden, is er niets fijner dan een bord vol warme, hartige stamppot. Deze savooiekool stamppot is een heerlijke variatie op de klassieke Nederlandse stamp, perfect voor een gezellige avond thuis. Met de rijke smaken van knolselderij, champignons en zachte geitenkaas is dit gerecht echt een knuffel op een bordje.
Makkelijke savooiekool stamppot
Dit is hét perfecte gerecht om op te warmen na een koude dag en om te genieten van de smaken van het seizoen. Deze savooiekool stamppot is niet alleen lekker, maar ook verrassend eenvoudig te maken. Het recept is flexibel; voeg bijvoorbeeld paddenstoelen toe als garnering voor extra smaak en textuur. En als je geen savooiekool in je buurtsuper kunt vinden, geen zorgen – een bezoekje aan de markt, online supermarkt of biowinkel biedt uitkomst.
Tip: serveer deze stamppot met een zelfgemaakte paddenstoelenjus voor een extra rijke smaakbeleving.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten 4 personen
- 500 gr savooiekool
- 600 gr kruimige aardappels
- 450 gr knolselderij
- 1 prei
- 375 gr champignons
- 750 ml paddenstoelenbouillon
- 125 gr zachte geitenkaas
- 25 + 40 gr roomboter
- 200 gr paddenstoelen
- 100 gr hazelnoten
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze donkere plekjes krijgen. Schud ze uit de pan op een bord. Hak de champignons in kleine stukjes en de grotere paddenstoelen in plakken. Schil de aardappels en knolselderij en hak ze in gelijke, grove stukken.
Kook de aardappels en knolselderij in een grote pan met water en zout tot ze gaar zijn. Giet af en laat even uitstomen. Stamp de aardappelen, knolselderij en zachte geitenkaas tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
Maak ondertussen de paddenstoelenjus. Verhit een scheutje olijfolie en 40 gram boter in een diepe koekenpan. Bak de champignons rondom bruin. Voeg de paddenstoelenbouillon toe en laat in circa 15 minuten op hoog vuur inkoken tot een jus. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Snijd de savooiekool in reepjes en de prei in dunne ringen. Verhit een scheutje olie en een klontje boter in een grote koekenpan en roerbak de savooiekool en prei in circa 4 minuten of tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Meng de geroerbakte groenten door de aardappel-knolselderijpuree.
Bak de paddenstoelen in een scheutje olie en breng op smaak met peper en zout. Serveer bij de stamppot. Bestrooi de stamppot met hazelnoten en geef de paddenstoelenjus erbij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in