Sardientjes van de BBQ
Wie ooit aan de Zuid Spaanse kust is geweest, kan zich het beeld van de sardientjes op een stokje vast herinneren. Aan de kust van Zuid Spanje zie je overal tot barbecue omgetoverde bootjes, waar ter plekke vis op geroosterd wordt. Ze rijgen de sardientjes op stokjes en die worden in zijn geheel bereid. Superlekker!
Ik wilde dat zelf ook doen, alleen het mooie weer bleef een beetje uit. Ik, ongeduldig als ik ben, stak de eerste zonnige dag van het jaar mijn mini tafel barbecue aan. Perfect voor het roosteren van wat sardientjes. Maar omdat het toch eigenlijk best wel koud was, stond ik in winterjas mijn visjes te grillen. Desalniettemin was het op en top zomer op mijn bord en smaakte het prima. Ik had de sardientjes per ongeluk in zijn geheel gekocht, dus ik moest ze zelf schoonmaken. Vond ik stiekem best een leuk klusje en het ging ook goed. Eerst netjes ontschubben en daarna de ingewanden verwijderen. Even goed afspoelen en lekker marineren.
Het zijn kleine visjes van zo’n 12 cm, dus die zijn in no time klaar op de bbq. We aten een kilo op met zijn tweetjes. Nu is dat behoorlijk veel. Maar we hadden er verder enkel wat salade bij en ze smaakten gewoon te goed om te laten liggen. En ik denk extra lekker, met een glaasje wit en een fijn zomerzonnetje.
Ingrediënten voor 10 st.
1 kilo sardientjes
Sap van een halve citroen
Halve rode peper
1 teentje knoflook
Handje bieslook
Zeezout
Scheutje olijfolie
Zo maak je het
Maak de sardientjes schoon of vraag je visboer dit te doen.
Leg de schoongemaakte sardientjes in een schaal.
Maak een marinade van een scheutje olijfolie, het sap van een halve citroen, een halve rode peper, een teentje knoflook geperst, wat zeezout en een handje fijngehakte bieslook.
Giet de marinade over de sardines en hussel ze even doorelkaar. Laat de vis minimaal een uurtje marineren.
Rijg de sardientjes eventueel per 5 op een metalen pen. Dit hoeft natuurlijk niet.
Rooster de sardientjes in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin op de bbq.
Dit recept is Voedselzandloper proof.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in