Tony's Salted Caramel chocoladepotjes

Tony’s Salted Caramel chocoladepotjes

Wedden dat je op de lees meer link gaat klikken? Zodra Tony’s en Salted Caramel in één adem genoemd worden is geen vrouw (en ook man) meer te houden. Ik maakte er deze keer chocoladepotjes van. De ultieme treat na een heerlijk kerstdiner. Chocoladepotjes zijn heerlijk decadent, vol en romig. Eigenlijk zit je na 2 happen al vol, maar je blijft er van door eten. Kan je helemaal niks aan doen, dat gebeurt gewoon. Klein tipje, maak dus niet al te grote porties. Om er nog even een extra kilo bij te plakken voegde ik nog extra salted karamel toe en slagroom. Het is maar een keer per jaar kerst toch?

Het is niet perse het makkelijkste toetje om te maken. Want het verwarmen van de chocolade crème luistert heel nauw. En je hebt een portie geduld nodig. Want deze chocoladetoetjes moeten een paar uurtjes opstijven in de koelkast voor het beste resultaat. Het is zeker het wachten waard. Als je het goed wilt doen neem je een hap van alles samen. Romige slagroom, zijdezachte chocolade en zoete caramel. Iets met engeltjes en een tong… Fijne kerstdagen alvast.

Tony's salted caramel chocoladepotjes

Tony's salted caramel chocoladepotjes

Ingrediënten voor 4 personen
150 ml volle melk
150 ml + 100 ml slagroom
2 eidooiers
30 gr suiker
1 reep Tony’s Salted Caramel (180 gr) + extra om te garneren

Caramelsaus
100 gr suiker
3 el water
100 ml warme slagroom
50 gr koude roomboter
Snufje fleur de sel

Zo maak je het
Begin met het maken van de caramelsaus. Doe de suiker met het water in een steelpannetje. Draai even rond zodat alle suiker vochtig wordt. Zet op een laag vuur en kijk ernaar. Zodra de randjes donker worden ga je roeren met een garde. Eerder niet. Roer net zolang tot je een egale donkere caramel hebt. Voeg nu de warme slagroom (warm het even op in een pannetje of in de magnetron) toe, terwijl je blijft roeren. Pas op want dit neemt flink in volume toe en is heet. Roer net zolang tot je een gladde saus hebt. Laat de karamelsaus iets afkoelen. Voeg dan een paar klontjes boter en een snufje fleur de sel toe. Meng door elkaar en laat de caramelsaus afkoelen in de koelkast.

Hier lees je stap voor stap hoe je caramel kunt maken.

Voor de chocoladepotjes hak je 1 reep  Tony’s Salted Caramel in kleine stukjes. Doe dit in een kom.

Verhit 150 ml slagroom en de melk in een steelpannetje.

Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker luchtig.

Voeg de warme slagroom voorzichtig toe en mix door elkaar.

Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het gedurende 5 minuten op een laag vuur zodat het iets in kan dikken. Blijf  steeds roeren. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 80 graden komt, anders schiften de eieren. Het mengsel mag dus absoluut niet koken. Je kan hiervoor een vleesthermometer of suikerthermometer gebruiken, maar je kunt ook je ogen gebruiken. Het is klaar als het mengsel goed aan de spatel blijft kleven. Hoe lager je vuur, hoe langer dit duurt.

Giet het hete mengsel op de chocoladestukjes. Spatel het geheel nu goed door elkaar. Zorg ervoor dat alle chocolade gaat smelten. De stukjes caramel van de reep blijven behouden. Laat de crème iets afkoelen.

Verdeel een scheutje caramelsaus over 4 glaasjes. Giet het chocolademengsel voorzichtig op de caramel. Giet niet te hard want dan mengt de caramel zich met de chocolade. Is voor de smaak niet erg maar voor de presentatie is het minder mooi.

Zet de chocoladepotjes in de koelkast en laat ze minimaal 3 uur in de koelkast staan.

Klop de rest van de  slagroom (100 ml) op (zonder suiker). Garneer de chocoladepotjes met een dot slagroom en wat extra gehakte Tony’s salted caramel.

Tony's salted caramel chocoladepotjes

Tony's salted caramel chocoladepotjes

 

 

Tags

Chocolade Kerst Nagerecht

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in