Salade met venkel en sinaasappel

Salade met venkel en sinaasappel

Een salade met venkel en sinaasappel is lekker fris en licht. Perfect als voorgerecht of bijgerecht op een zomerse dag. Een simpel gerecht met simpele ingrediënten, maar samen vormen ze een top combinatie.

Fris, knapperig en nét even anders

Deze salade met venkel en sinaasappel brengt het vakantiegevoel gewoon naar je eigen keuken. De anijsachtige venkel smaakt megalekker fris naast het sappige zoet van sinaasappel. De olijven zorgen voor wat pit en de pistachenootjes maken het af met een lekkere crunch. Met wat verse dille en een honing-mosterd dressing heb je in no-time een gerecht dat nét zo goed smaakt als op zo’n Italiaanse terras.

ingredient sinaasappel
Salade met venkel en sinaasappel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 st. venkel
  • 1 st. rode ui
  • 2 sinaasappels
  • 100 gr zwarte olijven
  • 30 gr pistachenoten
  • 5 gr verse dille

Dressing

  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 tl honing
  • 1 tl mosterd
  • 3 el olijfolie
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Maak de venkelknollen schoon, snijd de onderkant er af en verwijder eventuele kapotte buitenbladeren. Schaaf met een mandoline (of als je kan, met een mes) in hele dunne plakjes.

  2. Pel de rode ui en schaaf ook in dunne plakjes. Verwijder de schil van de sinaasappels en snijd in dunne plakjes.

  3. Verdeel de venkel, rode ui, sinaasappel en olijven over een bord. Je kunt de olijven eventueel halveren en ontpitten.

  4. Klop een dressing van 2 el sinaasappelsap, 1 tl honing, 1 tl mosterd en 3 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Giet over de salade met venkel en sinaasappel.

  5. Garneer de salade met het venkelgroen (of vervang deze door grofgehakte dille) en strooi er gehakte pistachenoten overheen.

    Tip als je nog een paar minuutjes over hebt: rooster de pistachenoten eerst kort in een droge koekenpan. Dit versterkt de smaak!

Variatietips

  • Geen pistachenoten in huis, of vind je ze erg duur? (snappen we!). Geroosterde amandelschaafsel of walnoten doen het ook goed.
  • Liever zonder olijven? Vervang ze eens door blokjes feta voor een romige touch.
  • Extra vullend maken? Serveer de salade op wat rucola of couscous.
Salade met venkel en sinaasappel
Salade met venkel en sinaasappel

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten