Truffelrisotto met paddenstoelen
Hoe chique ziet deze truffelrisotto eruit? De grap is dat het heel eenvoudig is om te maken. Over risotto wordt vaak onnodig ingewikkeld gedaan. Dit recept laat zien dat dit helemaal niet nodig is. Het enige wat belangrijk is bij risotto, is roeren, dus je moet er wel even bij blijven staan. Eigenlijk is het dus een ultiem “zen recept” om te maken. Verstand op nul en roeren! De truffel en de krokante kaasschotsen van Grana Padano kaas geven dit recept een hele luxe uitstraling. Maar dit zijn gewoon ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen. Niet moeilijk dus, wel heel lekker!
Italiaanse recepten
Dit truffelrisotto recept maken we met een echte Italiaanse kaas. Grana Padano wordt gemaakt van gedeeltelijk afgeroomde, rauwe melk afkomstig uit de Po-riviervallei in Noord Italië. De kaas wordt minimaal 9 tot soms meer dan 20 maanden gerijpt waardoor het een heerlijke intense smaak krijgt. Na 9 maanden rijpen, worden de kazen uitvoerig getest door een keuringsinstantie. Pas als het alle testen heeft doorstaan mag het de naam Grana Padano dragen. Het is een PDO (Producted Designation of Origin gecertificeerde kaas (=beschermde oorsprongsbenaming). Hoe langer de kaas rijpt, des te korreliger wordt de textuur en des te uitgesprokenen de smaak. Kortom een lekker smaakbommetje, dat heerlijk is bij de borrel maar ook perfect is voor pesto, pasta en ovenschotels.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr risottorijst
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gr gemengde paddenstoelen
- 2 - 3 el truffelsalsa (of tapenade)
- 100 + 50 gr Grana Padano
- Klontje roomboter
- 1,5 dl droge witte wijn
- 1 ltr (kippen)bouillon
- Takje verse tijm
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de kaasschotsen. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Rasp 100 gr Grana Padano. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel eetlepels van de kaas over de bakplaat. Je kan dus best wat grotere vormen maken. Bak de kaaskoekjes in ongeveer 8 – 10 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De kaasschotsen zijn klaar als de buitenkant goudbruin kleurt. Laat ze afkoelen op de bakplaat. Breek ze daarna in stukken. Je kan dit prima een avond van tevoren maken.
Pel en snipper de ui. Fruit dit op een laag vuur aan in een beetje olijfolie. Zet het vuur iets hoger en voeg de risottorijst toe. Roer het geheel 2 minuten door totdat de korrels glazig zien. Blus het af met de witte wijn en blijf roeren totdat al het vocht opgenomen is. Voeg beetje bij de beetje de warme bouillon toe. Schep steeds een soeplepel bouillon bij de rijst, blijf roeren en wacht tot al het vocht verdwenen is. Herhaal deze stap, totdat alle bouillon opgenomen is. Voeg de truffelsalsa toe en roer even om. Voeg de geraspte Grana Padano en de roomboter toe. De risotto is klaar als hij “al dente” en smeuïg is. De risotto moet vloeibaar zijn en “lopen” op de lepel.
In de tussentijd bak je de paddenstoelen. Hak de knoflook fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Voeg de knoflook en de champignons toe en bak deze rondom goudbruin. Breng de paddenstoelen op smaak met peper en zout en de blaadjes van de verse tijm.
Verdeel de truffelrisotto over de borden. Verdeel de gebakken paddenstoelen hier overheen. Garneer de risotto met truffel met een kaasschots. Serveer meteen.
Dit bericht is in samenwerking met Grana Padano, lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in