Rijstevlaai met kersen
Ben je ook zo dol op dessertrijst? Dan is deze traditionele rijstevlaai echt wat voor jou. Dit recept is zoals ze het in Limburg maken, maar dan met een lekkere kersen-chocolade twist! De vlaaibodem maak je van gistdeeg. Dit betekent dat je even de tijd moet nemen, het deeg moet namelijk een uurtje rijzen. De dessertrijst kook je met een beetje suiker en melk tot een romig mengsel en daarna roer je er eidooiers door, hierdoor krijg je een heel smakelijke en smeuïge vlaai. Leg tussen de dessertrijst her en der wat kersen, zo heb je bij elke hap een verrassing. Als topping versier je de vlaai met versgeklopte slagroom, waarvan je de helft mengt met cacaopoeder. Als je goed in mooie toefjes spuiten bent kun je een mooi randje maken. Versier met kersen en flink veel pure chocoladevlokken.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 10 - 12 personen
Vlaaibodem
- 200 gr bloem
- 2 eidooiers
- 70 ml volle melk
- 35 gr roomboter
- 150 gr kersen (evt. uit diepvries)
- 3 tl suiker
- 5 gr gedroogde gist
- Snufje zout
Vulling
- 115 gr dessertrijst
- 3 eieren (3 eidooiers + 2 eiwitten)
- 700 ml volle melk
- 10 - 12 kersen (evt. uit diepvries)
- 50 + 25 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Topping
- 500 ml slagroom
- 10-12 kersen (evt. uit diepvries)
- 2 zakjes klopfix
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 el cacaopoeder
- 50 gr pure chocolade vlokken
Materiaal
- Vlaaivorm van 24 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
- Begin met het maken van de bodem. Snijd de boter in kleinere stukjes. Meng samen met de bloem, zout, gist, 3 theelepels suiker, 2 eidooiers en 70 ml melk in een keukenmachine tot een soepel deeg. Vorm er een bal van, leg in een kom, dek af met plasticfolie en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Kook de dessertrijst met 700 milliliter melk, 50 gram suiker en de vanillesuiker in ongeveer 15-20 minuten gaar in een pan. Roer tijdens het koken goed door zodat het niet aan de pan blijft plakken. Laat de dessertrijst afkoelen en roer 3 eidooiers door de rijst.
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht). Vet de vlaaivorm in met boter.
Rol het deeg uit tot een dunne deeglap (ca 2-3mm) en leg het in de vorm, snijd het te veel aan deeg weg en schep de rijstvulling er in. Druk her en der 10-12 kersen (zonder pit) in de rijstvullling. Klop 2 eiwitten samen met 25 gram suiker stijf, verdeel over de bovenkant en strijk glad. Bak de rijstevlaai 20-25 minuten gaar.
Klop de slagroom stijf met 1 zakje vanillesuiker en de klopfix. Laat de vlaai volledig afkoelen en bestrijk de bovenkant van de rijstevlaai met de helft van de slagroom. Maak de chocoladeroom door cacaopoeder door de andere helft te mengen en spuit mooie toefjes aan de rand van de taart. Garneer met kersen en chocoladevlokken.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in