Perenflappen van bladerdeeg uit de oven
Perenflappen. Dat is een hele rare naam, ik weet het. Maar ja “appelflappen” is natuurlijk net zo raar. Het grappige is dat iedereen gelijk weet wat je met appelflappen bedoelt. Alhoewel er wel een klein misverstand kan zijn zo rond oud & nieuw. Het hele jaar denkt iedereen bij een appelflap aan een bladerdeeg driehoek gevuld met appel, rozijnen en kaneel. En van die lekkere suikertjes er op. Maar zo rond oud & nieuw denk je bij het horen van de naam “appelflap” opeens aan een appel in een beslagje wat in de frituur heeft gelegen met poedersuiker. Laat ik daarom toch maar wat duidelijker zijn. De perenflappen waar ik je hiervoor het recept geef zijn appelflappen van bladerdeeg met peer!
Inderdaad waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht! In die appelflappen, die zowiezo super gemakkelijk te maken zijn, kan natuurlijk ook peer. Of frambozen, bessen of bramen. Noem het maar op. Vreemd genoeg is het ook niet iets waar ik me vaak aan waag. Om er gelijk maar iets echt speciaals van te maken voeg je aan de vulling voor de perenflappen ook nog stukjes dadels en fijngestampt venkelzaad toe. Dat geeft de peer een heerlijk anijsachtige smaak. Maak je geen zorgen als de peer nog niet helemaal rijp is. Des te beter zelfs. Ik ben na het maken van dit recept helemaal om en begin deze week nog aan het maken van appelflappen met vulling van cranberry’s! Ook een leuk idee. De perenflappen kun je zo eten, of met wat slagroom of losgeklopte crème fraîche.
Ingrediënten (maakt 4 perenflappen)
4 plakjes bladerdeeg
1 ei
2 peren
4 dadels
2 el amandelschaafsel
0,5 el suiker + extra voor garneren
Mespunt zout
1 tl venkelzaad
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de peren en snijd ze in blokjes van ca 1cm. Doe ze in een mengkom. Doe het suiker, mespunt zout en venkelzaad in een vijzel en stamp de venkelzaadjes fijner. Schep het mengsel door de blokjes peer. Snijd de dadels in kleine stukjes en meng door de peren.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Of gebruik een verse rol bladerdeeg en snijd deze in zessen. Schep een paar eetlepels van het perenmengsel op 1 helft van het plakje bladerdeeg. Laat 1cm vrij aan de randjes. Bestrijk de randjes met wat water. Vouw de andere helft van het bladerdeeg plakje diagonaal over het perenmengsel en druk de randjes aan. Je hebt nu een driehoekje. Maak zo alle vier de perenflappen.
Leg de perenflappen op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de perenflappen met het ei. Bestrooi ze met suiker, met nog wat venkelzaad en wat amandelschaafsel. Zet ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven of totdat ze goudbruin zijn.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in