Rabarber cheesecake
Klaar voor je nieuwe favoriete taart? Deze rabarber cheesecake is een explosie van zoetzure smaken. De compote van geroosterde rabarber, limoen en een vleugje aardbeienjam maken de perfecte combinatie met de lobbige roomkaas en boterige spritsenbodem. Knapperige pistachenootjes geven de finishing touch. Moeilijk is deze cheesecake trouwens niet: het recept is gemakkelijk te maken, je hoeft ‘m niet af te bakken – alleen een paar uur laten opstijven in de koelkast. Serveer de rabarber cheesecake als dessert of als taartje op een zonnige dag.
Ingrediënten voor 8-10 personen
- 200 gr rabarber
- 2 limoentjes
- 400 ml slagroom
- 100 gr roomboter
- 400 gr roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
- 50 + 50 gr suiker
- 4 + 1 gelatineblaadjes
- 5 el rabarbercompote
- 5 el aardbeienjam
- 250 gr spritsen
- 20 gr pistachenootjes
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
Maak de rabarber schoon en snijd in lange stukken van ongeveer 4-5 centimeter. Leg ze in een ovenschaal. Rasp 2 limoentjes, de rasp heb je later nodig om door de roomkaas te kloppen. Pers in een kommetje 2 limoentjes uit, roer er 25 milliliter water en 50 gram suiker door en schenk over de de rabarberstukken. Zet de ovenschaal in de oven en rooster ze in 15-20 minuten zacht.
Week de gelatineblaadjes 15 minuten in koud water. Week 4 gelatineblaadjes in 1 kommetje en 1 gelatineblaadje in een ander kommetje.
Meng de rabarbercompote en aardbeienjam door elkaar en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Verwarm een paar eetlepels van het mengsel in een steelpannetje.
Knijp 1 gelatineblaadje uit en roer door de opgewarmde jam, laat het blaadje geheel oplossen en roer dan de rest van de het rabarbermengsel er door.
Hak de koekjes fijn (bijvoorbeeld in een keukenmachine), smelt boter in een steelpannetje en schep de koekkruimels er door. Verdeel de koekkruimels gelijkmatig over de bakvorm en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Zet tot gebruik in de koelkast.
Klop met een mixer de roomkaas met 50 gram suiker, rasp van 2 limoentjes en de helft (200 ml) van de slagroom tot een glad mengsel. Verwarm de andere helft (200 ml) van de slagroom in een steelpannetje, roer de uitgeknepen overige 4 gelatineblaadjes er door tot ze volledig zijn opgelost. Spatel vervolgens door de roomkaas.
Giet de helft van het roomkaasmengsel op de bodem. Verdeel de jam er over. Schenk de andere helft van de roomkaas er op. Zet de rabarber cheesecake in de koelkast en laat 3-4 uur opstijven. Versier met de rabarber uit de oven en wat fijngehakte pistachenootjes.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in