profiteroles

Profiteroles

Profiteroles, het chique zusje van het bekende soesje. Lekker bij een kopje koffie, maar ook het ultieme verwendessert na een heerlijk diner. Vaak drinken we een cortado (kleine cappuccino) na een uitgebreid diner. Maar als er een nagerecht met chocolade en koffie op de kaart staat, zijn we om. We kunnen de verleiding niet weerstaan om te proeven, al is het maar één hap. Dat geldt voor deze profiteroles zeker. Gevuld met een extra romige koffie banketbakkersroom en overgoten met een donkere chocoladesaus. Als dat niet lekker is?

Profiteroles met koffie

Je kan koffie heel goed verwerken in recepten. Het heeft iets bitters en dat is heel lekker in combinatie met zoet. Onlangs volgden we een L’OR Espresso masterclass van Joris Bijdendijk en daar proefden we allerlei lekkere dingen met koffie; brioche met ganache, een gerechtje van aardperen met L’OR Espresso en brie noir en uiteraard een lekker dessert. Lekker eten en drinken draait om proeven. Joris legde uit hoe je koffie het beste kunt proeven en welke smaken je eruit kan halen. Van mild tot sterk en van zoet/fruitig tot pittig met chocolade tonen. L’OR Espresso heeft een uitgebreid assortiment van smaken in zowel koffiebonen, capsules en L’OR BARISTA XXL capsules. Zelf houden we van uitgesproken koffie met een pittige smaak en donker gebrand. Dan zit je met L’OR Espresso ONYX koffiebonen wel goed. In deze koffie zit een hint van chocolade en dat past natuurlijk perfect bij deze chocolade soesjes.  Echt hemels zijn ze, probeer het zelf maar eens.

profiteroles
profiteroles

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 14 st.

  • 50 gr boter
  • 50 gr melk
  • 50 gr water
  • 50 gr patentbloem
  • 2 eieren
  • Snuf zout

Koffieroom

  • 3 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 25 gr maizena
  • 200 ml slagroom
  • 250 ml melk (+ iets extra)
  • 40 ml espresso (L'OR Espresso ONYX )
  • 1 tl vanille extract
  • 1 zakje slagroomversteviger

Chocoladesaus

  • 125 ml slagroom
  • 100 gr pure chocolade
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Begin met maken van de soezen. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Verwarm de melk, de boter en het water in een steelpan. Zodra alles gesmolten is, voeg je de bloem en snufje zout toe. Meng met een spatel door elkaar. Laat deze een aantal minuten op een zacht vuur garen. Het deeg is gaar als het zich makkelijk tot een bal vormt. Haal de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Het deeg moet glad en soepel zijn. Doe het in een spuitzak en spuit hoopjes op de bakplaat (met 2 lepels kan ook). Bak de soesjes in ongeveer 25 minuten goudbruin. Ze moeten echt gaar zijn, want anders zakken ze in. Laat afkoelen. Je kan de soesjes luchtdicht bewaren.

  3. Dan de vulling. Zet 40 ml espresso met de L’OR Espresso ONYX koffiebonen. Verwarm deze samen met de melk en een tl vanille extract in een steelpan. Klop in een beslagkom de eidooiers met de suiker, maizena en een klein scheutje melk glad. Giet de hete melk op de eieren en klop al roerend door elkaar. Giet het mengsel terug in de pan en laat het al roerende een minuut of 4 pruttelen op een laag vuur. De banketbakkersroom is klaar als deze dik geworden is. Laat onder af en toe roeren opstijven in de koelkast.

  4. Klop 200 ml slagroom met een zakje slagroomversteviger stijf. Spatel dit door de banketbakkersroom. Doe de vulling in een spuitzak met smal spuitmondje. Vul de soesjes met de room.

  5. Hak de chocolade grof. Verhit de slagroom in een steelpannetje en giet dit op de chocolade. Laat even staan en roer door. Giet de chocoladesaus over de profiteroles en serveer meteen.

lekker nagerecht
L'OR koffiebonen

Dit bericht is in samenwerking met L’OR Espresso, lees mijn disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in