Pompoenpuree met gebakken bosui en spek
Nog niet zo heel lang geleden maakte ik een recept met hele gebakken bosuitjes! Wat een geweldige vondst. Zo ongelooflijk lekker! Natuurlijk is het helemaal niet moeilijk, je bakt ze met wat boter en olie in de pan, tot dat ze mooi bruin worden en klaar ben je! Wanneer je de spek tegelijkertijd bakt dan heb je zelfs helemaal geen bakvet nodig (of een heel klein beetje) en nog fijner de bosuitjes nemen de smaak van het krokant gebakken spek aan. Alleen bosuitjes en krokant gebakken spekjes zijn natuurlijk geen recept. Alhoewel ik zo een berg van die bosuitjes zou kunnen eten, maar dat terzijde! Als eerste dacht ik aan een lekkere aardappelpuree voor erbij. Maar besloot uiteindelijk voor een pompoenpuree te gaan. Pompoen en bosui zijn qua smaak namelijk dikke vrienden!
Zo’n puree is heel leuk om te maken en eens iets anders dan aardappelpuree. Wanneer je het leuk vindt, kun je zelf ook eens experimenteren met andere soorten groenten zoals worteltjes, knolselderij of zoete aardappel. Ik vind pompoen altijd heel lekker, maar moet me wel over het ‘hak- en schilwerk’ heen zetten. Zo’n pompoen snijden vind ik altijd een hele klus en nog gevaarlijk ook. Wanneer ik aan het snijden/hakken ben schieten er altijd beelden voorbij dat er per ongeluk nog een vinger tussen zit. Helaas is er geen andere manier dan eerst de pompoen te halveren en daarna in kwarten te hakken, wanneer ik die fase achter de rug heb kan ik altijd weer rustiger ademen. Dus stay safe, doe er liever langer over dan dat je straks een vingerkootje mist.
Wanneer je de pompoen in parten hebt gehakt, rooster je ze in een voorverwarmde oven samen met wat olijfolie, zout en chilivlokken. De aardappels kook je in een pan met wat water en zout. De aardappel voeg ik toe zodat de puree een mooie samenhang krijgt. Alleen pompoen kan wat waterig zijn. Vandaar de aardappel. Daarna stamp ik de twee groenten fijn en krijg je een mooie gladde puree.
Ingrediënten voor 4 personen
1 flespompoen, in parten gehakt
3 takjes verse tijm
3 el olijfolie
0,5 tl chilivlokken
2 kruimige aardappels, geschild en in stukken
2 bosjes bosuitjes, schoongemaakt
100 gr spek (plakjes)
Peper en zout naar smaak
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (electrisch).
Maak eerst de puree. Snijd de pompoen in parten, de schil kun je eraan laten, de pitten snijd ik er altijd wel uit. Leg ze in een braadslede. Besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie, de chilivlokken, wat zout en 3 takjes verse tijm. Zet 35-40 minuten in de oven.
Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot dat ze mooi krokant zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Kook ondertussen de aardappels, terwijl ze net onder water staan met wat zout gaar. Wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken zijn ze gaar. Giet ze af en laat ze even met deksel op de pan droog stomen. (niet op het vuur)
Schep het vruchtvlees uit de pompoen. Stamp de aardappels en de pompoen fijn met een stamper totdat er een mooie gladde puree ontstaat. Voeg naar smaak peper en zout toe. Houd de pompoenpuree eventueel warm in een pannetje op laag vuur, maar roer wel regelmatig door anders verbrand de pompoenpuree misschien.
Bak de lente uitjes in een koekenpan met 2 eetlepel olijfolie in 6-8 minuten beetgaar. Of in het bakvet van de spekjes.
Verdeel de pompoenpuree over de borden, leg er een aantal bosuitjes naast en garneer met de krokante reepjes spek.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in