Pompoen hasselback met spek en salie
Dit is een superleuke en feestelijke manier om pompoen eens lekker te laten shinen. Je kunt deze pompoen hasselback als hoofdgerecht of bijgerecht serveren. Je snijdt de pompoenhelft zo ver mogelijk in, maar niet zo ver dat je hem doorsnijdt en dat doe je op een hele korte afstand van elkaar, waardoor je een heel mooi patroontje krijgt. Hiertussen kun je allerlei smaakmakers stoppen, van stukjes kaas tot kruiden. Maar ook de olie of saus waar je hem in wilt roosteren druipt er tussen waardoor de pompoen nog lekkerder wordt. Dat hasselback komt van hasselback aardappeltjes. Wat groot is gemaakt in de Amerikaanse keuken maar eigenlijk iets Zweeds is. Weet je dat ook weer.
Vegetarisch of toch niet?
Je snapt vast dat je met deze hasselback pompoen alle kant op kunt. Maak je ze helemaal vegetarisch met kruiden en stukjes brie er tussen. Of maak je er een paar met af en toe een stukje gerookt spek. Het kan allemaal. En strooi er gerust jouw favoriete noten over. Een hasselback pompen heeft wel even nodig om te garen. Snijd hem eerst zo netjes mogelijk om de 0,4 centimeter in (leg aan beide kanten een spatel, dit zorgt er voor dat je niet helemaal doorsnijd, maar alle snedes wel even diep). Besmeer hem daarna met een olie en kruiden mengsel en rooster hem 20 minuten in de oven. Stop dan de smaakmakers in de pompoen en bak nog eens 30 minuten. In dit recept bestrijk je de pompoen om de 10 minuten met een mengsel van ahornsiroop, daar wordt de pompoen extra lekker van! Heb je daar geen tijd voor (of zin in) 1 keer goed insmeren is ook al lekker!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 st. flespompoen
- 4-6 plakjes spek (kan je weglaten)
- 2 teentjes knoflook
- 3 el ahornsiroop
- 60 gr noten (hazelnoten en pistachenoten)
- 40 gr roomboter
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 takje verse salie
- Peper en zout
- 2 el olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
Borstel de pompoenen goed schoon, je kunt een flespompoen met schil eten daardoor is het niet nodig om de schil te verwijderen. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de pitten en draden. Snijd daarna elke helft zo ver mogelijk in, maar wel zodat de pompoen heel blijft. Leg 2 houten spatels aan beide kanten van de pompoen, wanneer je nu snijdt kun je de pompoen niet doorsnijden – want je kunt niet verder dan de spatels. Snijd de pompoenhelft om de 0,4 centimeter zodat je een mooi patroon krijgt. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden in een ovenschaal of op een bakplaat.
Meng in een kommetje de olijfolie, het venkelzaad en de gedroogde oregano. Knijp de tenen knoflook er boven uit en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de pompoenhelften er mee en zet ze voor 20 minuten in de oven.
Smelt ondertussen de boter samen met de ahornsiroop in een steelpannetje. Haal de pompoen uit de oven en steek her en der een stukje spek en blaadje salie tussen de de pompoen. Bestrijk dan elke 10 minuten met het boter ahornsiroop mengsel.
Haal de pompoen uit de oven, serveer op een mooie schaal. Hak de noten grof en strooi over de pompoenen. Geef de saus die over is erbij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in