
Polenta met gehaktballetjes
Polenta met gehaktballetjes is zo’n gerecht waar je meteen blij van wordt. De polenta is romig, zacht en vol smaak – perfect als basis voor een goede tomatensaus en kruidige gehaktballetjes.
Polenta met gehaktballetjes: Italiaans comfort food
De gehaktballetjes laten we lekker sudderen in een simpele tomatensaus met knoflook, ui en oregano, zodat alle smaken goed in elkaar trekken. De polenta koken we met kippenbouillon en Parmezaanse kaas – die kaas maakt ‘m extra romig. Een beetje verse basilicum erover en je hebt een heerlijk bordje comfort food!
Tip: serveer met een frisse salade en een glas rode wijn en je waant je zo in een Italiaanse trattoria.
Wat is polenta?
Polenta is gemaakt van grof gemalen maismeel. De smaak is mild, licht zoetig en het wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Je kunt het een beetje vergelijken met aardappelpuree. Als het afkoelt, wordt het steviger en kun je het in plakjes snijden en bakken of grillen.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gr rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 200 gr polenta
- 1 ltr kippenbouillon
- 100 gr geraspte Parmezaan
- 15 gr verse basilicum
- 2 tl oregano
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Breng het gehakt op smaak met peper en zout. Vorm balletjes ter grootte van een 2 euro munt en braad deze rondom aan in wat olijfolie.
Pel en snipper een ui en hak de knoflook fijn, voeg dit bij de balletjes en bak kort mee. Voeg de tomatenblokjes, oregano en wat peper en zout toe en stoof de balletjes in 10 minuten gaar.
Doe de hete bouillon in een pan. Voeg al roerend met een garde de polenta toe. Breng aan de kook en laat 7 minuten koken op laag vuur. Haal van het vuur en roer de Parmezaanse kaas door de polenta. Breng verder op smaak met peper en zout.
Verdeel de polenta over de borden. Verdeel de gehaktballetjes en tomatensaus hier overheen.
Garneer met verse basilicum en Parmezaan.
Variatietips
- Geen rundergehakt? Dit recept werkt ook perfect met kippengehakt of half-om-half.
- Liever vegetarisch? Maak de balletjes van vega gehakt of vervang ze door geroosterde paddenstoelen of aubergineblokjes.
- Meer pit? Voeg een snufje chilivlokken toe aan de tomatensaus.
Bewaartip
Je kunt de polenta van tevoren maken, maar die wordt na een tijdje opstijven wat steviger. Wil je ‘m later weer lekker romig maken? Verwarm ‘m dan met een scheutje bouillon of melk en roer goed door. De gehaktballetjes en saus kun je afgedekt in de koelkast tot twee dagen bewaren en heel makkelijk weer opwarmen.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in