
Plaattaart met tonijn
Dankzij deze plaattaart met tonijn waan je je heel even in een zonnig mediterraan land. Knapperig bladerdeeg, tonijn uit blik, sappige tomaatjes, zilte kappertjes en romige feta: het is zo’n gerecht dat je in het weekend maakt, maar waar je ook doordeweeks heel blij van wordt. Wij zijn fan!
Kies bewust, kook met smaak
Wij gebruiken tonijn uit blik met het MSC-keurmerk, omdat we geloven dat goed eten ook goed moet zijn voor de oceaan. Door te kiezen voor MSC-gecertificeerde vis, steun je duurzame visserijen én help je de zee een beetje gezond te houden. En dat voelt toch gewoon nét wat lekkerder.


Ingrediënten voor 2-4 personen
- 1 rol vers bladerdeeg
- 2 blikjes tonijn
- 250 gr cherrytomaten
- 1 rode ui
- 1 el kappertjes
- 80 ml passata
- 100 gr feta
- 2 el melk
- 2 el zwart sesamzaad
- 5 gr verse basilicum
- 1 tl oregano
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat de tonijn uit blik uitlekken boven een zeef.
Kerf het bladerdeeg in tot ongeveer 1 cm vanaf de buitenrand (alsof het een lijst van een schilderij is). Let op: snijd niet helemaal door! Bestrijk al het deeg met een beetje melk en bestrooi met sesamzaad.
Meng de passata met de oregano en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de passata over het midden van het deeg. Verdeel de tonijn hier overheen.
Zet de plaattaart in de oven en bak hem in 20-25 minuten goudbruin.
In de tussentijd pel je de rode ui en snijd in dunne plakjes. Halveer de cherrytomaten. Doe in een kom, voeg de kappertjes, een scheutje olijfolie en de verse basilicum toe. Breng dit groentemengsel op smaak met peper en zout.
Haal de plaattaart uit de oven. Verdeel het groentemengsel vlak voor het serveren gelijkmatig over de vers gebakken plaattaart (zo behoud je de frisse textuur). Verkruimel tot slot de feta over de plaattaart met tonijn, en garneer met wat verse basilicum.
Variatietips
- Liever een vega versie? Vervang de tonijn door gegrilde courgette of artisjokharten.
- Geen feta in huis? Zachte geitenkaas of stukjes buffelmozzarella werken ook top.
- Extra lekker: wat olijven of geroosterde pijnboompitten over de taart strooien, net voor het serveren.
Bewaartip
Deze plaattaart is ook koud heerlijk! Snijd in stukken en neem mee als lunch, picknick of makkelijke meeneemlunch voor onderweg.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in