
Plaattaart met spinazie en burrata
Ik ben dol op plaattaarten! Ze zijn snel klaar en je kunt er kunt volop mee variëren. Ik maak ze vaak vegetarisch (zoals deze plaattaart met spinazie en burrata), maar soms ook met vis (zalm of tonijn is heel lekker) of vlees. Net als ik dat ik standaard rijst, pasta en aardappelen in huis heb, ligt er ook altijd een rol vers bladerdeeg in mijn koelkast (of vriezer, want invriezen kan ook). Als ik dan weinig tijd heb om te koken, schuif ik snel een plaattaartje in de oven. Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig en het is nog geen 10 minuten werk.
Een bladerdeegtaart is ook de ideale manier om restjes groente te verwerken. Beetje broccoli en courgette over?, wat kaas, ui en knoflook erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Zo simpel kan het zijn! Kijk hier voor nog meer lekkere deeg recepten.
Vers bladerdeeg op rol
Ik gebruik altijd vers bladerdeeg op rol. Dit is én heel lekker én heel handig in gebruik. Je hoeft het niet te laten ontdooien en je kan het zo uitrollen (er zit bakpapier omheen) en beleggen. Je kan de rollen eventueel ook goed invriezen, leg ze dan de avond van tevoren in je koelkast om te ontdooien en je hebt hetzelfde effect. Je vindt de rollen vers bladerdeeg in het koelvak van de supermarkt (o.a. Jumbo en Dirk/Deka hebben het). Vaak ligt het bij de verse pizza’s of tussen gekoeld brood zoals focaccia of kruidenboter stokbroden. Het is vrij lang houdbaar dus je kunt het prima meebestellen met je wekelijkse boodschappen. Altijd handig om een rolletje in huis te hebben!

Ingrediënten voor 2 - 4 personen
- 1 rol vers bladerdeeg
- 300 gr spinazie
- 160 gr gemarineerde artisjokken (uit een pot)
- 100 gr pesto
- 1 bol burrata (mozzarella kan ook)
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast, zodat het een beetje op temperatuur kan komen.
Verhit wat olijfolie in een grote wok en bak de spinazie beetje bij beetje aan. Breng het royaal op smaak met peper en zout en laat het goed uitlekken. Ik druk er vaak met een keukenpapiertje op, om al het overtollige vocht te verwijderen.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Kerf 1 cm van de rand in met de achterkant van een mes, (snijd het dus niet helemaal door, maar maak een afdruk). Hierdoor gaan de randjes straks heel mooi omhoog staan. Prik ook een paar gaatjes in het deeg met een vork. Besmeer het bladerdeeg met de pesto. Houd 1 el achter ter garnering.
Verdeel de uitgelekte spinazie en de artisjokken over het bladerdeeg. Zet de plaattaart in het midden van de oven en bak deze in 20 tot 25 minuten goudbruin. Als de bladerdeegtaart tussentijds te donker wordt, dek je deze af met aluminiumfolie.
Haal de plaattaart met spinazie uit de oven en verdeel de burrata over de taart. Voeg nog wat extra zwarte peper en pesto toe en eventueel nog wat verse spinazie en serveer de taart meteen. Je kunt hier met 2 tot 3 personen van eten als hoofdgerecht en met een kom soep of salade erbij is het geschikt voor 4 personen.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in