Menu
plaattaart-met-spinazie-7638.jpg

Plaattaart met spinazie en burrata – Plaattaart van de maand

Ik ben dol op plaattaarten! Ze zijn snel klaar en je kunt er kunt volop mee variëren. Ik maak ze vaak vegetarisch (zoals deze plaattaart met spinazie en burrata), maar soms ook met vis (zalm of tonijn is heel lekker) of vlees. Net als ik dat ik standaard rijst, pasta en aardappelen in huis heb, ligt er ook altijd een rol vers bladerdeeg in mijn koelkast (of vriezer, want invriezen kan ook). Als ik dan weinig tijd heb om te koken, schuif ik snel een plaattaartje in de oven. Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig en het is nog geen 10 minuten werk. Een bladerdeegtaart is ook de ideale manier om restjes groente te verwerken. Beetje broccoli en courgette over?, wat kaas, ui en knoflook erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Zo simpel kan het zijn!

Vers bladerdeeg op rol

Ik gebruik altijd vers bladerdeeg op rol van Tante Fanny. Dit is én heel lekker én heel handig in gebruik. Je hoeft het niet te laten ontdooien en je kan het zo uitrollen (er zit bakpapier omheen) en beleggen. Je kan de rollen eventueel ook goed invriezen, leg ze dan de avond van tevoren in je koelkast om te ontdooien en je hebt hetzelfde effect. Je vindt de rollen vers bladerdeeg in het koelvak van de supermarkt (o.a. Jumbo en Dirk/Deka hebben het). Vaak ligt het bij de verse pizza’s of tussen gekoeld brood zoals focaccia of  kruidenboter stokbroden. Het is vrij lang houdbaar dus je kunt het prima meebestellen met je wekelijkse boodschappen. Altijd handig om een rolletje in huis te hebben!

Hier ben ik trots op

Ik ben enorm trots dat ik het komende jaar als ambassadeur voor Tante Fanny aan de slag mag. Tante Fanny is in 1999 opgericht in Oostenrijk en sinds 2008 zijn de rollen deeg ook verkrijgbaar in Nederland. Ik had het bladerdeeg al vrij snel ontdekt en gebruikte het vooral voor homemade saucijzenbroodjes, hartige hapjes of quiches. Een plaattaart is eigenlijk een supersnelle en makkelijke oplossing voor een doordeweekse maaltijd en dat is precies wat ik het komende jaar ga doen. Ik ga jullie maandelijks voorzien van lekkere plaattaart recepten en ik trap af met deze plaattaart met spinazie, pesto en burrata. Niet moeilijk, wel heel lekker! Gebruik jij wel eens vers bladerdeeg?

2 - 4

Ingrediënten voor 2 - 4 personen

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast, zodat het een beetje op temperatuur kan komen.

  2. Verhit wat olijfolie in een grote wok en bak de spinazie beetje bij beetje aan. Breng het royaal op smaak met peper en zout en laat het goed uitlekken. Ik druk er vaak met een keukenpapiertje op, om al het overtollige vocht te verwijderen.

  3. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Kerf 1 cm van de rand in met de achterkant van een mes, (snijd het dus niet helemaal door, maar maak een afdruk). Hierdoor gaan de randjes straks heel mooi omhoog staan. Prik ook een paar gaatjes in het deeg met een vork. Besmeer het bladerdeeg met de pesto. Houd 1 el achter ter garnering.

  4. Verdeel de uitgelekte spinazie en de artisjokken over het bladerdeeg. Zet de plaattaart in het midden van de oven en bak deze in 20 tot 25 minuten goudbruin. Als de bladerdeegtaart tussentijds te donker wordt, dek je deze af met aluminiumfolie.

  5. Haal de plaattaart met spinazie uit de oven en verdeel de burrata over de taart. Voeg nog wat extra zwarte peper en pesto toe en eventueel nog wat verse spinazie en serveer de taart meteen. Je kunt hier met 2 tot 3 personen van eten als hoofdgerecht en met een kom soep of salade erbij is het geschikt voor 4 personen.

Nog meer inspiratie

Zoek je nog meer lekkere recepten met bladerdeeg? Download dan een van de receptenboekjes van Tante Fanny. Je vindt ze hier.

Dit bericht is in samenwerking met Tante Fanny, lees mijn disclaimer.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan