Plaattaart met rode ui en brie
Op basis van een restje brie heb ik dit recept voor plaattaart bedacht. Bladerdeeg is iets wat ik altijd wel in huis heb. In ieder geval in de vriezer en het liefst ook altijd een verse rol in de koelkast. Je kunt er zoveel kanten mee om. Een plaattaartje is de ideale oplossing om restjes te verwerken. Eigenlijk kan je er alles opgooien wat je lekker vindt. Nu met brie dus, want dat had ik nog liggen. Een heerlijke combi met brie is rode uien. Die heb ik ook altijd wel liggen. Deze bakte ik langzaam aan. Hierdoor krijgen ze een lekkere zoete smaak en dat is heerlijk met het zoutige van de kaas. Mmmm…
En dan is het alweer weekend. Zijn jullie de week een beetje goed doorgekomen? Ik had meteen een lekker vol weekje, met een interview op maandagmorgen voor NRC Next en mijn tv optreden bij Tijd voor Max. Goed begonnen dus. Dinsdag hebben we onze jaarlijkse brainstormsessie gehad. Normaal had ik die altijd met mijzelf. Maar extra fijn om dit nu samen met Annika te doen. We hebben leuke dingen bedacht voor 2016. Er gaan een aantal dingen veranderen, maar de recepten blijven we natuurlijk lekker delen. We hebben heel veel lekkers voor jullie in petto. Blijf ons lekker volgen dus. Maar nu eerst een heel fijn weekend, geniet ervan.
Ingrediënten voor 1 plaattaart
1 rol bladerdeeg
100 gr brie
7 rode uien
1 teentje knoflook
60 ml balsamico azijn
2 el kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
1 tl tijm
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (hetelucht).
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Fruit dit op een laag vuur aan in een royale scheut olijfolie.
Hak het teentje knoflook fijn en voeg dit samen met de balsamico-azijn, de kokosbloesemsuiker en de tijm bij de uien.
Stoof de uien in zo’n 30 – 35 minuten zacht. Zorg ervoor dat het meeste vocht verdampt is. Breng de uiencompote verder op smaak met peper en zout.
Rol het bladerdeeg uit en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Verdeel de rode uiencompote over de gehele lap bladerdeeg. Vouw de randjes iets naar binnen. Bestrijk ze eventueel met wat melk of een eidooier voor een goudbruin kleurtje.
Snijd de brie in stukjes en verdeel deze over de rode uientaart.
Bak de plaattaart in 25 minuten goudbruin.
Lekker met een frisse salade erbij.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in