fbpx
Menu

Plaattaart met courgette en ricotta – Plaattaart van de maand

Jawel daar zijn we weer met een nieuwe plaattaart. Deze plaattaart met courgette en ricotta heb ik al eens eerder gemaakt. Maar ik vond dat het wel een verbeterde versie verdiende en laten we eerlijk zijn ook een nieuwe foto. Want dit kan echt niet meer! Ik vind het superleuk om te zien dat jullie massaal aan de slag gaan met onze plaattaart recepten. Ik snap dat ook wel, want het is A. heel lekker en B. heel makkelijk om een bladerdeegtaartje in elkaar te flansen. Vaak zijn het ook echte gezinsfavorieten en geen gedoe aan tafel is ook wel eens fijn.

Verse kruiden

Het liefst zeg ik dat ik de ricotta heb aangemaakt met verse kruiden uit eigen tuin. De realiteit is dat ik mijn verticale kruidentuin nog niet heb aangeraakt. Op de een of andere manier kom ik er niet echt aan toe. Maar ik moet mijzelf maar even een schop onder de kont geven, want straks is de zomer weer voorbij. En het is hartstikke leuk om basilicum, salie en peterselie uit je eigen tuintje te kunnen knippen. Het maakt elk recept nog lekkerder. En gezelliger, want verse kruiden staan ook heel leuk. Het oog wil immers ook wat.

Ik ben benieuwd

Ik ben benieuwd wat je van deze versie vindt. Laat het vooral weten via Social Media met de #uitpaulineskeuken als je het gemaakt hebt. En sla hem op in je persoonlijke account als je het recept makkelijk terug wil vinden of wil toevoegen aan je weekmenu.

2 - 4 personen

Ingrediënten voor 2 - 4 personen

  • 1 rol vers bladerdeeg (wij gebruiken Tante Fanny)
  • 250 gr ricotta
  • 2 courgettes
  • Rasp van 1 citroen
  • Handje verse basilicum
  • Handje verse bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte).

  2. Snijd de courgettes in dunne plakken met behulp van een kaasschaaf of mandoline. Doe ze in een kom, voeg een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe en laat het even staan.

  3. Hak de groene kruiden en de knoflook fijn. Meng dit door de ricotta. Voeg de zeste van 1 citroen toe (alleen het gele gedeelte van de schil) en breng de ricotta op smaak met peper en zout.

  4. Rol het bladerdeeg uit. Maak met een mes een lichte inkeping op ongeveer 1 cm vanaf de rand. Let op, snijd het deeg niet helemaal door. Dit zorgt ervoor dat de randjes opbollen. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

  5. Besmeer de plaattaart met de kruidenricotta. Verdeel hierover de plakjes courgette. Je hoeft ze. niet allemaal plat neer te leggen, een beetje draperen is ook leuk.

  6. Bak de plaattaart met courgette in ongeveer 20 – 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

  7. Garneer de plaattaart met wat verse kruiden en serveer meteen. Of bewaar hem tot gebruik in de koelkast, want ook koud is deze plaattaart heel lekker.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

2 reacties

  • Petra
    29 augustus 2019 om 20:01

    Wij hebben dit hier thuis vanavond gegeten en waren erg verrast. We vonden het erg lekker, lekker fris en knapperig. In plaats van bladerdeeg hadden we de flammkuchenbodem van tante Fanny gebruikt. Erg lekker en overal goed gaar. Ik had 2 grote courgette, dus het werd nogal een berg, eentje was achteraf genoeg geweest. Bovenop had ik nog dunne ringen rode ui en wat geraspte Italiaanse kaas toegevoegd. Zeker voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 september 2019 om 12:11

    Dat is ook lekker inderdaad.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen