fbpx
Menu

Plaattaart met boerenkool en ricotta (Plaattaart van de de maand)

Jawel, daar zijn we weer met een nieuwe plaattaart! Deze plaattaart met boerenkool past helemaal bij januari. Een lekkere stevige wintergroente. Toch is dit recept best licht en dat vinden we denk ik wel fijn zo aan het begin van het nieuwe jaar. Iets met goede voornemens enzo, die er nu nog goed in zitten 🙂 Of doen jullie daar niet aan? Ik ben nu toch al lekker rond, dus ik hoef me dit jaar niet druk om te maken. Maar na een december eetmaand heb ik in januari wel altijd weer behoefte aan wat normaler eten, wat minder suiker en wat minder vet. Dit plaattaartje is er zo een. Met lekker veel groente en een lichte ricotta kaas! Yum!

Cavolo nero

Eigenlijk heb ik geen boerenkool gebruikt, maar cavolo nero. Kennen jullie dat? Dat is de Toscaanse variant van boerenkool. Ze noemen het ook wel palmkool, omdat het er als een palmboom uitziet. Het is iets steviger dan boerenkool, maar door het kort te roerbakken komt het helemaal goed. Je kan deze kool ook als salade eten trouwens, maar dan moet je het eerst letterlijk zacht masseren. Werkt heel goed en is heerlijk! Maar vandaag dus op een plaattaartje. Je zou eventueel spek kunnen toevoegen, maar ik heb hem lekker vega gehouden. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

2 - 3 personen

Ingrediënten voor 2 - 3 personen

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 225 gr cavolo nero (of boerenkool)
  • 500 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr ricotta
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte).

Hak de knoflook fijn en snijd de rode ui in halve ringen. Fruit dit aan in iets olijfolie. Snijd de cavolo nero en de paddenstoelen in grove stukken en bak deze kort mee. Breng dit op smaak met peper en zout.

Rol het bladerdeeg uit. Snijd het deeg langs de randen (ong. 1 cm) iets in met de achterkant van een mes  en prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk de randjes met een beetje eigeel.

Meng de ricotta met de geraspte Parmezaan en breng deze op smaak met peper en zout. Verdeel de helft over het bladerdeeg.

Verdeel de gebakken groentes over het bladerdeeg. Garneer de plaattaart met de resterende ricotta.

Bak de plaattaart met boerenkool in 20 – 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.