Plaattaart met boerenkool en ricotta
Jawel, daar zijn we weer met een nieuwe plaattaart! Deze plaattaart met boerenkool past helemaal bij januari. Een lekkere stevige wintergroente. Toch is dit recept best licht en dat vinden we denk ik wel fijn zo aan het begin van het nieuwe jaar. Iets met goede voornemens enzo, die er nu nog goed in zitten 🙂 Of doen jullie daar niet aan? Ik ben nu toch al lekker rond, dus ik hoef me dit jaar niet druk om te maken. Maar na een december eetmaand heb ik in januari wel altijd weer behoefte aan wat normaler eten, wat minder suiker en wat minder vet. Dit plaattaartje is er zo een. Met lekker veel groente en een lichte ricotta kaas! Yum! Kijk hier voor nog meer lekkere deeg recepten.
Cavolo nero
Eigenlijk heb ik geen boerenkool gebruikt, maar cavolo nero. Kennen jullie dat? Dat is de Toscaanse variant van boerenkool. Ze noemen het ook wel palmkool, omdat het er als een palmboom uitziet. Het is iets steviger dan boerenkool, maar door het kort te roerbakken komt het helemaal goed. Je kan deze kool ook als salade eten trouwens, maar dan moet je het eerst letterlijk zacht masseren. Werkt heel goed en is heerlijk! Maar vandaag dus op een plaattaartje. Je zou eventueel spek kunnen toevoegen, maar ik heb hem lekker vega gehouden. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 2 - 3 personen
- 1 rol vers bladerdeeg
- 225 gr cavolo nero (of boerenkool)
- 500 gr gemengde paddenstoelen
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 250 gr ricotta
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 1 ei
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
Hak de knoflook fijn en snijd de rode ui in halve ringen. Fruit dit aan in iets olijfolie. Snijd de cavolo nero en de paddenstoelen in grove stukken en bak deze kort mee. Breng dit op smaak met peper en zout.
Rol het bladerdeeg uit. Snijd het deeg langs de randen (ong. 1 cm) iets in met de achterkant van een mes en prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk de randjes met een beetje eigeel.
Meng de ricotta met de geraspte Parmezaan en breng deze op smaak met peper en zout. Verdeel de helft over het bladerdeeg.
Verdeel de gebakken groentes over het bladerdeeg. Garneer de plaattaart met de resterende ricotta.
Bak de plaattaart met boerenkool in 20 – 25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.