Pissaladière (Franse uientaart)
Pauline en ik maakten kennis met de pissaladière toen we op persreis waren naar Nice. De pissaladière is namelijk een typisch streekgerecht uit Nice. Het is een Franse uientaart en wordt meestal gegeten als voorgerecht. Het is eigenlijk een soort pizza. Naast uien is deze pizza belegd met ansjovis en olijven. Ik vind het meer een lunch gerecht, bijvoorbeeld met een lekkere salade on the side. De combinatie van de zoetige gekarameliseerde uien en het zoute van de ansjovis en de olijven is heerlijk.
Ik vind het altijd leuk om op reis nieuwe smaken en gerechten te ontdekken. Onze persreis naar Nice was dan ook een schot in de roos. We hebben toen allerlei streekgerechten en drankjes geproefd. We gingen toen op pad met een local en dan kom je toch echt wel bij de beste adresjes terecht. Als ik op vakantie ga start ik mijn voorpret door op Instagram op de locatie te zoeken. Meestal zie je dan foto’s van eten voorbij komen, gemaakt door locals en/of andere toeristen. Als ik wat lekkers voorbij zie komen, sla ik dat meteen op, zodat ik weet waar ik moet zijn als ik er eenmaal ben. Doen jullie dat ook?
Maar goed, om deze heerlijke pissaladière te proeven hoef je niet perse naar Nice af te reizen, maar maak je hem gewoon thuis met ons recept. Hoewel ik een tripje naar Nice zeker kan aanbevelen.
Ingrediënten voor 4 personen
1 rol hartige taartdeeg
750 gr uien
2 kleine blikjes ansjovis (90 gr)
75 gr zwarte olijven
2 takjes tijm
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Bak ze gedurende 30 – 35 minuten zachtjes aan in een grote pan. Het is de bedoeling dat de uien zacht en zoet worden, zonder al teveel te kleuren.
Breng de uien op smaak met peper, zout, de oregano en wat tijm.
Rol de lap hartige taartdeeg uit op een bakplaat.
Verdeel de gebakken uien hier overheen.
Verdeel de ansjovis kruislings over de pissaladière.
Verdeel de zwarte olijven over de uientaart.
Bak de pissaladière in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Dek hem tussentijds af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in