Menu

Pindakaas chocoblokjes

Een van mijn beste vriendinnen moest het jarenlang doen zonder oven. Ze had wel een oventje, zo’n klein grilloventje. Maar daar paste niet eens een normale 4 persoons ovenschaal in. Ik vond het altijd heel knap en ergens begreep ik het ook niet zo goed. Ze had toen een gezin met kleine kinderen, ik zou de kinderen dagelijks iets uit de oven voorschotelen. Gewoon omdat ik dan tussendoor iets anders kon gaan doen! Maar ze heeft het gered! Zeker 8 jaar zonder! En waarom ik daar nou over begin? Dit leuke receptje voor pindakaas chocoblokjes lijkt alsof het in de oven wordt gebakken, maar dat is niet zo: het is een nobake recept! Net te laat voor mijn vriendin, die heeft sinds kort een spiksplinternieuwe prachtige keuken MET oven! Ze kan nu appeltaarten bakken als ze wilt!

Zo gemaakt!

Deze jummie pindakaas chocoblokjes maak je door koekjes samen met havervlokken en knapperige muesli fijn te malen in de keukenmachine. Het kan ook in fases in het hakmolentje van de staafmixer. Daarna voeg je de pindakaas toe en mixt alles door elkaar totdat er een soort deeg ontstaat. Je kunt het in balletjes rollen, of zoals ik gedaan heb in blokjes snijden. Het gemakkelijkste is wanneer je het deeg even in een bakblik verder laat opstijven in de koelkast. Daarna snijd je de blokjes op de maat die je wilt. Het lekkerste gedeelte is natuurlijk het chocoladelaagje. Smelt daarvoor de chocoladerepen au bain marie, je kunt nu elk blokje 1 voor 1 met een vork in de chocolade dippen of je legt de blokjes op een afkoelrekje en giet de chocolade er overheen. Voordat je dat doet is het handig om het rekje of op een bakplaat te zetten of op wat vellen bakpapier. Anders ben je heel lang bezig met schoonmaken!

16-20 blokjes

Ingrediënten voor 16-20 st.

  • 250 gr pindakaas
  • 300 gr pure chocolade
  • 200 gr digestive volkoren koekjes (+ 4 extra koekjes)
  • 75 gr havervlokken
  • 75 gr muesli
  • 50 gr boter
  • 1 el pinda's

Materiaal

  • 20x20 bakvorm of ovenschaal, bekleed met bakpapier
  • keukenmachine of hakmolentje van de staafmixer

Zo maak je het

  1. Maal de koekjes, havervlokken en muesli in een keukenmachine fijn. Doe ze over in een kom en schep de pindakaas er goed doorheen. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg bij het pindakaas mengsel. Bekleed een vierkant of rechthoekige bakvorm (ik gebruikte een schaal van 20 x 20 cm) of ovenschaal met bakpapier. Schep het mengsel in de vorm en strijk mooi glad. Zet 30-40 minuten in de koelkast. 

  2. Maak de topping: doe de pinda’s en extra koekjes in de keukenmachine en maal wederom heel fijn. Schep over in een schaaltje en zet even apart. 

  3. Haal het koekjes en pindakaas mengsel uit de koelkast en snijd in blokjes van 2 bij 2 cm. 

  4. Smelt ondertussen de chocolade in een kom (rvs), boven een pan met een bodempje kokend water (au bain Marie). Leg de blokjes op een taartrooster. Leg onder het rooster een stuk bakpapier of iets wat vies mag worden en je snel hebt opgeruimd. Overgiet de blokjes met de gesmolten chocolade en laat uitlekken. Leg ze dan op een bakplaat (die in de koelkast past) bekleed met bakpapier. Bestrooi met de topping en zet ze (ca 20 minuten) om verder uit te harden in de koelkast. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.