piepkuiken

Piepkuiken uit de oven gevuld met boursin

Piepkuiken is een jonge kip en heeft heerlijk mals vlees. Het is net even wat anders dan een stukje gewone kip. En daarmee super leuk voor kerst of een fijn etentje. Piepkuiken kun je kopen bij de poelier. Wanneer je geen piepkuiken kunt vinden kun je dit recept ook maken met een hele kip. Een hele kip heeft wel wat langer nodig om te garen. Een piepkuiken is genoeg voor twee personen.

Het recept is verder behoorlijk gemakkelijk, de oven doet al het werk. De piepkuiken vul je met een half pakje boursin. Je smeert hem in met boter en bestrooit hem met wat zout en peper. Op die manier krijgt ie niet alleen een hele lekkere smaak, maar hij kleurt dan ook heel mooi bruin. De trostomaatjes leg je in dezelfde ovenschaal/braadslede en dan zet je de ovenschaal in zijn geheel in de oven. De tomaatjes worden oh zo heerlijk zoet.

Maak tot slot nog een snelle salsa verde van fijngehakte lekkere verse kruiden zoals platte peterselie en dragon. Hieraan voeg je nog wat olijfolie en witte wijn azijn toe. Heel lekker fris bij de tomaatjes en boursin. Wanneer je nog wat aardappeltjes met boter, wat citroenschil en olijfolie in de oven roostert heb je een heerlijk hoofdgerecht.

piepkuiken

piepkuiken

Ingrediënten voor 4 personen
2 piepkuikens
peper en zout
50 gr boter + 20 gr (op kamertemperatuur) om mee in te smeren
160 gr kruidenroomkaas (bijv. boursin of paturain)
1 teen knoflook
1 sjalotje
7 gr platte peterselie
7 gr  dragon
3 el olijfolie
1 el kruidenazijn
300 gr trostomaatjes

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch)

Dep de piepkuikens droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout. Smelt 50 gram boter in een koekenpan en bak de piepkuikens rondom mooi bruin. Ze hoeven niet gaar, dat gebeurd in de oven.

Haal ze uit de pan en leg ze op een snijplank. Vul nu de buikholtes met de de kruidenroomkaas en bind dan de pootjes en vleugeltjes op met keukentouw. Smeer de borst van de piepkuiken in met wat boter. Leg de piepkuikens in een braadslee en zet voor 30 minuten in de oven.

Maak ondertussen de salsa verde. Snijd het sjalotje en de knoflook fijn, hak de kruiden grof en doe alles in een kommetje. Voeg de olijfolie en kruidenazijn toe en breng op smaak met zout.

Doe na 30 minuten de tomaatjes in de braadslede en besprenkel met wat olijfolie. Na 15 minuten zijn de piepkuikens gaar. Controleer dit nog even voor de zekerheid door met een vork in verschillende delen van de piepkuiken te prikken. Wanneer het vocht er transparant uit komt is de piepkuiken gaar. Garneer met de salsa verde. Lekker met gebakken of geroosterde aardappeltjes uit de oven.

piepkuiken

piepkuiken

 

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (12 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Kip Franse recepten Kerst Oven Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in