Pesto hummus
Dit is een heel lekker recept voor op de borrelplank en ook geweldig voor op je brood/cracker. Deze pesto hummus is eerder een intuïtief recept dan dat ik het helemaal voor je kan uitwerken. Natuurlijk heb ik daar wel mijn best op gedaan, ik maak me er niet zo gemakkelijk vanaf. Maar ik ben er wel van overtuigd dat wanneer je het werkelijk leert maken, en kijkt wat er gebeurd en welke uitkomst jij het lekkerste vindt, je nooit meer een recept nodig hebt. En dat geldt heel sterk ook voor het maken van hummus en pesto. Waarom ik het niet helemaal uit kan schrijven? Dat kan best, in onderstaand recept heb ik keurig de hoeveelheden genoemd. Maar het heeft vooral met de smeuïgheid van de hummus en pesto te maken. Niet alleen wat jij lekkerder vindt, maar vooral ook hoeveel de pistachenoten (in dit geval) of kikkererwten opnemen qua olijfolie. Dat kan heel sterk wisselen. De ene keer heb ik voldoende aan 5 eetlepels en de andere keer sta ik er voor mijn gevoel een halve fles olijfolie doorheen te roeren.
2 manieren om het te maken
Je kunt deze pesto hummus op 2 manieren maken. De eerste manier: doe alles bij elkaar in het hakmolentje van de staafmixer en hak totdat er een gladde smeuïge spread – hummus ontstaat. De tweede manier is de hummus en pesto apart van elkaar in het hakmolentje maken en daarna 2/3 van de pesto door de hummus roeren en 1/3 te gebruiken als topping. Op de foto’s heb ik gekozen voor de tweede manier. Het maakt qua smaak niets uit, het oogt alleen mooier. Het tweede voordeel is dat, wanneer je kleinere hoeveelheden maakt de pesto kunt gebruiken voor door de pasta of kunt serveren bij gebakken kip. Beetje meer nowaste oplossing! Beiden werken prima, beiden zijn even lekker! Kies wat jezelf het gemakkelijkste vindt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 90 gr pistachenootjes (gedopt)
- 15 gr basilicum
- Kneepje citroensap
- 6-7 el olijfolie
- 150 gr kikkererwten (blikje)
- crackers, olijven of stukjes komkommer voor erbij
- peper en zout naar smaak
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de pistachenootjes en basilicum (houd een paar blaadjes apart om mee te garneren) in het hakmolentje van de staafmixer. Pulseer totdat er een gladde massa ontstaat. Voeg de helft van de olijfolie toe en pulseer opnieuw totdat het mengsel helemaal mooi glad is. Wanneer je extra olijfolie nodig hebt voeg dat dan beetje voor beetje toe. De ene keer heb je wat meer nodig dan de andere keer. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een kommetje.
Maak de hummus. Doe de kikkererwten in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot er een gladde massa ontstaat, voeg de andere helft van de olijfolie toe en hak opnieuw totdat het mengsel mooi glad is. Voeg een kneepje citroensap toe. Schep 2/3 van de pesto er door. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
Verspreid de hummus op een bord. Garneer met de achtergehouden pesto (1/3) en met wat verse blaadjes basilicum en bedruppel eventueel met je favoriete olijfolie. Serveer bijvoorbeeld met toast, stukjes komkommer en olijven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in