Menu

Pesto hummus

Dit is een heel lekker recept voor op de borrelplank en ook geweldig voor op je brood/cracker. Deze pesto hummus is eerder een intuïtief recept dan dat ik het helemaal voor je kan uitwerken. Natuurlijk heb ik daar wel mijn best op gedaan, ik maak me er niet zo gemakkelijk vanaf. Maar ik ben er wel van overtuigd dat wanneer je het werkelijk leert maken, en kijkt wat er gebeurd en welke uitkomst jij het lekkerste vindt, je nooit meer een recept nodig hebt. En dat geldt heel sterk ook voor het maken van hummus en pesto. Waarom ik het niet helemaal uit kan schrijven? Dat kan best, in onderstaand recept heb ik keurig de hoeveelheden genoemd. Maar het heeft vooral met de smeuïgheid van de hummus en pesto te maken. Niet alleen wat jij lekkerder vindt, maar vooral ook hoeveel de pistachenoten (in dit geval) of kikkererwten opnemen qua olijfolie. Dat kan heel sterk wisselen. De ene keer heb ik voldoende aan 5 eetlepels en de andere keer sta ik er voor mijn gevoel een halve fles olijfolie doorheen te roeren.

Over die olijfolie. Het klinkt waarschijnlijk heel veel 5 eetlepels, dat is het ook, maar zoveel heb je nodig. Anders smeert het niet echt lekker uit. Dan weet je ook gelijk dat wanneer je een kant-en-klare variant koopt dat daar ook behoorlijk wat (olijf)olie in is verwerkt. Mijn advies is om wel een lekkere olijfolie te gebruiken. Hoe goedkoper de olie hoe meer wrang het zal smaken. En dus ook je hummus of pesto – of in dit geval de pesto hummus! Natuurlijk heeft iedereen een ander budget, maar test eens een andere olijfolie zelfs in dezelfde prijsklasse zit er heel veel verschil in!

2 manieren om het te maken

Je kunt deze pesto hummus op 2 manieren maken. De eerste manier: doe alles bij elkaar in het hakmolentje van de staafmixer en hak totdat er een gladde smeuïge spread – hummus ontstaat. De tweede manier is de hummus en pesto apart van elkaar in het hakmolentje maken en daarna 2/3 van de pesto door de hummus roeren en 1/3 te gebruiken als topping. Op de foto’s heb ik gekozen voor de tweede manier. Het maakt qua smaak niets uit, het oogt alleen mooier. Het tweede voordeel is dat, wanneer je kleinere hoeveelheden maakt de pesto kunt gebruiken voor door de pasta of kunt serveren bij gebakken kip. Beetje meer nowaste oplossing! Beiden werken prima, beiden zijn even lekker! Kies wat jezelf het gemakkelijkste vindt.

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 90 gr pistachenootjes (gedopt)
  • 15 gr basilicum
  • 6-7 el olijfolie
  • 150 gr kikkererwten (blikje)
  • crackers, olijven of stukjes komkommer voor erbij
  • peper en zout naar smaak

Materiaal

  • Hakmolentje van de staafmixer

Zo maak je het

  1. Doe de pistachenootjes en basilicum (houd een paar blaadjes apart om mee te garneren) in het hakmolentje van de staafmixer. Pulseer totdat er een gladde massa ontstaat. Voeg de helft van de olijfolie toe en pulseer opnieuw totdat het mengsel helemaal mooi glad is. Wanneer je extra olijfolie nodig hebt voeg dat dan beetje voor beetje toe. De ene keer heb je wat meer nodig dan de andere keer. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een kommetje. 

  2. Maak de hummus. Doe de kikkererwten in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot er een gladde massa ontstaat, voeg de andere helft van de olijfolie toe en hak opnieuw totdat het mengsel mooi glad is. Schep 2/3 van de pesto er door. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.

  3. Verspreid de hummus op een bord. Garneer met de achtergehouden pesto (1/3) en met wat verse blaadjes basilicum en bedruppel eventueel met je favoriete olijfolie. Serveer bijvoorbeeld met toast, stukjes komkommer en olijven. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.