Perentaartjes met amandelspijs
Een heerlijk recept voor perentaartjes met amandelspijs. Begin eerst met het stoven van de peertjes. Dit doe je in droge witte wijn, een kaneelstokje en suiker. Wil je liever niet met wijn koken, stoof de peertjes dan in appel- of perensap. De bodempjes maak je van sloffendeeg, wat zorgt voor een boterige smaak en fijne kruimelige textuur. Je vult de elegante kleine taartjes met amandelspijs.
Bestrooi de peertjes voor het serveren met nougatine. Deze krokante fijne nootjes (vaak een mix van hazelnoten en pinda’s) met suiker zijn ideaal voor het decoreren van allerlei soorten taarten. En het ziet er zo feestelijk uit!
Natuurlijk kun je deze perentaartjes als gebakje bij de thee of koffie eten, maar ze zijn heel geschikt als nagerecht. Geef er dan een bolletje lekkere romig vanille-ijs bij, of juist wat fris peren-sorbetijs.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor vulling
- 4 stoofperen
- 1 ei (middelgroot )
- 750 ml droge witte wijn ((of appel- of perensap))
- 100 gr suiker
- 150 gr amandelspijs
- 1 kaneelstokje
- 3 tl nougatine
Ingrediënten voor deeg
- 125 gr bloem
- 0,5 ei (middelgroot )
- 90 gr roomboter
- 90 gr witte basterdsuiker
Materiaal
- muffinvorm, ingevet
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de peertjes met een dunschiller, laat het steeltje zitten. Snijd een plakje van de onderkant, zodat de peertjes goed rechtop blijven staan.
Schenk de wijn in pan waar alle peertjes naast elkaar staand in passen. Roer 100 gram suiker door de wijn en laat de suiker op laag vuur oplossen. Zet de peertjes in de wijn en voeg het kaneelstokje toe. Schenk er eventueel wat extra water bij zodat de peertjes goed onderstaan. Kook met de deksel op de pan 45 minuten. Haal de peertjes uit de pan, zet op een bord en laat ze afkoelen.
Maak ondertussen het deeg. Kneed hiervoor alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende bal. Dit kun je ook in de keukenmachine doen. Vorm het sloffendeeg tot een platte schijf en verpak het in huishoudfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch), 160 graden (hetelucht). Meng het amandelspijs met het ei en een paar eetlepels water tot een soepel spijs en zet even apart.
Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot 1 centimeter dik. Steek 4 cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de muffinholte te bekleden. Leeg het deeg in de muffinholtes, bedek de bodem en 1 centimeter van de rand. Verdeel het amandelspijs over de vormpjes. Bak in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Haal de bodempjes uit de muffinholtes en laat ze afkoelen.
Hol de afgekoelde peren aan de onderkant met een theelepel uit. Snijd van grotere peren 2-3 centimeter van de onderkant. Voor een waaiereffect snijd je de peertjes 1,5 centimeter van het steeltje, van boven tot onder, om de halve centimeter in. Zet ze op de bodempjes. Garneer de perentaartjes met nougatine.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in