Perentaart met sinaasappeljam

Perentaart met sinaasappeljam

Ben je gek op perentaart? Dan is dit een leuk recept voor jou! Het deeg voor de bodem en het vlechtwerk maak je precies zoals een appeltaart, maar de vulling is met peren, rozijnen en sinaasappeljam. We voegden er één van onze lievelingsspecerijen aan toe: venkelzaad. Dat is een geweldige match met de peren! Gebruik voor deze perentaart lekker stevige, nog nét niet rijpe peren. Tip: roer door de vulling wat custardpoeder. Dit zorgt er voor dat de vulling niet te nat is en geeft ook nog eens een heerlijke vanillesmaak. Lekker om een stuk perentaart te serveren met een fikse toef slagroom.

Je kunt de taart natuurlijk in een klassieke ronde springvorm maken, maar als variatie kozen we dit keer voor een brownievorm van 30 x 20 centimeter. Uiteraard goed ingevet, met een stukje bakpapier op de bodem.

Tip: roer door de vulling wat custardpoeder. Dit zorgt er voor dat de vulling niet te nat is en geeft ook nog eens een heerlijke vanillesmaak.

Pauline

Perentaart met sinaasappeljam
Perentaart met sinaasappeljam
Pauline nieuwsbrief

Culinaire post ontvangen?

Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.

Dat wil ik!

Ingrediënten 6-8 pers.

  • 4-5 peren
  • 1 + 1 ei
  • 250 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 tl bakpoeder
  • 350 gr bloem (en extra voor het uitrollen van het deeg)
  • 3-4 el custardpoeder
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 2 el sinaasappeljam of marmelade
  • 110 gr rozijnen
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl venkelzaad
  • 0,25 tl zout

Materiaal

  • brownievorm van 30 x 20 cm

Lekker met

  • slagroom

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van het deeg voor de perentaart. Snijd de roomboter in blokjes. Kneed het samen met de witte basterdsuiker, bloem, zout, 1 ei en bakpoeder in een mengkom tot samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de vriezer rusten.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (heteluchtoven). Vet de brownievorm in met boter. Leg een stuk bakpapier erin zodat het de bodem en twee zijkanten bedekt. Zo kan je na het bakken de taart gemakkelijk uit de vorm halen.

  3. Kneed het deeg kort door. Rol ¾ van het deeg uit tot een rechthoekige deeglap met een dikte van 0,5 centimeter (gebruik wat extra bloem voor het uitrollen). Dit is voor de bodem en zijkanten, leg de deeglap in de brownievorm, snijd de randjes bij en zet tot gebruik in de koelkast.

    Wanneer het uitrollen niet goed lukt (het deeg kan wat zacht en plakkerig zijn), gebruik dan of extra bloem voor het uitrollen of druk het deeg gewoon in de vorm en zorg daarbij voor een gelijke dikte voor de bodem en zijkanten.

  4. Stamp het venkelzaad in een vijzel fijn. Schil de peren, haal de klokhuizen er uit en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 centimeter. Meng de perenstukjes met de rozijnen, sinaasappeljam, kaneelpoeder, 2-3 eetlepels custardpoeder en venkelzaad door elkaar in een mengkom.

  5. Strooi de laatste eetlepel custardpoeder over de bodem. Schep de perenvulling in de taartvorm en druk met de achterkant van een lepel stevig aan. Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in een ruitvorm over de taart. Druk de zijkanten goed aan. Klop het laatste ei los en bestrijk de bovenkant van de taart met het ei. Bak de perentaart in 60-70 minuten goudbruin.

  6. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de taart uit de brownievorm haalt. Serveer de perentaart met een flinke toef slagroom.

Perentaart met sinaasappeljam
Perentaart met sinaasappeljam

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (9 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Tags

Taart recepten Ei Herfst recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in