Perentaart met sinaasappeljam
Ben je gek op perentaart? Dan is dit een leuk recept voor jou! Het deeg voor de bodem en het vlechtwerk maak je precies zoals een appeltaart, maar de vulling is met peren, rozijnen en sinaasappeljam. We voegden er één van onze lievelingsspecerijen aan toe: venkelzaad. Dat is een geweldige match met de peren! Gebruik voor deze perentaart lekker stevige, nog nét niet rijpe peren. Tip: roer door de vulling wat custardpoeder. Dit zorgt er voor dat de vulling niet te nat is en geeft ook nog eens een heerlijke vanillesmaak. Lekker om een stuk perentaart te serveren met een fikse toef slagroom.
Je kunt de perentaart natuurlijk in een klassieke ronde springvorm maken, maar als variatie kozen we dit keer voor een brownievorm van 30 x 20 centimeter. Uiteraard goed ingevet, met een stukje bakpapier op de bodem.
Tip: roer door de vulling wat custardpoeder. Dit zorgt er voor dat de vulling niet te nat is en geeft ook nog eens een heerlijke vanillesmaak.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten 6-8 pers.
- 4-5 peren
- 1 + 1 ei
- 250 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 tl bakpoeder
- 350 gr bloem (en extra voor het uitrollen van het deeg)
- 3-4 el custardpoeder
- 175 gr witte basterdsuiker
- 2 el sinaasappeljam of marmelade
- 110 gr rozijnen
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl venkelzaad
- 0,25 tl zout
Materiaal
- brownievorm van 30 x 20 cm
Lekker met
- slagroom
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van het deeg voor de perentaart. Snijd de roomboter in blokjes. Kneed het samen met de witte basterdsuiker, bloem, zout, 1 ei en bakpoeder in een mengkom tot samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de vriezer rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (heteluchtoven). Vet de brownievorm in met boter. Leg een stuk bakpapier erin zodat het de bodem en twee zijkanten bedekt. Zo kan je na het bakken de taart gemakkelijk uit de vorm halen.
Kneed het deeg kort door. Rol ¾ van het deeg uit tot een rechthoekige deeglap met een dikte van 0,5 centimeter (gebruik wat extra bloem voor het uitrollen). Dit is voor de bodem en zijkanten, leg de deeglap in de brownievorm, snijd de randjes bij en zet tot gebruik in de koelkast.
Wanneer het uitrollen niet goed lukt (het deeg kan wat zacht en plakkerig zijn), gebruik dan of extra bloem voor het uitrollen of druk het deeg gewoon in de vorm en zorg daarbij voor een gelijke dikte voor de bodem en zijkanten.
Stamp het venkelzaad in een vijzel fijn. Schil de peren, haal de klokhuizen er uit en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 centimeter. Meng de perenstukjes met de rozijnen, sinaasappeljam, kaneelpoeder, 2-3 eetlepels custardpoeder en venkelzaad door elkaar in een mengkom.
Strooi de laatste eetlepel custardpoeder over de bodem. Schep de perenvulling in de taartvorm en druk met de achterkant van een lepel stevig aan. Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in een ruitvorm over de taart. Druk de zijkanten goed aan. Klop het laatste ei los en bestrijk de bovenkant van de taart met het ei. Bak de perentaart in 60-70 minuten goudbruin.
Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de taart uit de brownievorm haalt. Serveer de perentaart met een flinke toef slagroom.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in