fbpx
Menu

Pastasalade met bimi en walnotenpesto

Een van mijn favoriete salades is een pastasalade. Vooral omdat het lekker snel gemaakt is en ook omdat je er heel veel kanten mee op kunt. Ik denk dat iedereen wel een eigen pastasalade recept in zijn of haar repertoire heeft. Een recept wat je uit je hoofd kunt maken en waar je dan ook nog allerlei varianten op hebt. Ik heb er zelf meerdere waaronder deze. Pastasalade met walnotenpesto, bimi, gorgonzola en heerlijk knapperig gebakken plakjes spek. 

Walnoten pesto maken

De pesto maak je zelf. Je doet alle ingrediënten voor de pesto behalve de olijfolie in het hakmolentje van de staafmixer. Dan doe je er beetje voor beetje de olijfolie bij tot dat de pesto smeuïg genoeg is. Het is altijd lastig om exact de hoeveelheid olijfolie aan te geven. Sommige noten nemen namelijk wat meer olie op dan anderen. Wanneer je mijn verhouding niet smeuig genoeg vindt voeg dan gewoon nog wat extra olijfolie toe. Vergeet niet op smaak te brengen met wat zout! Over zout gesproken.. Kook de pasta ook in flink gezouten water. Veel mensen koken hun pasta met te weinig zout. De Italianen gooien er zelf ook echt een flinke hoeveelheid zout in om de pasta op smaak te krijgen. Die gaan niet achteraf met zout aan de gang. Het meeste zout verdwijnt bij het afgieten, dus je hoeft echt niet bang te zijn dat je te veel zout binnenkrijgt. En wat dan de graadmeter is? Ik doe altijd de Noordzee, inderdaad goed zout dus! 

Handig en snel!

De bimi kook je samen met de pasta in 1 pan. Heel handig, het scheelt je afwas en je giet in 1 keer alles af. En alles is mooi tegelijkertijd klaar. Ik vind het zelf lekkerder wanneer de bimi niet helemaal koud geworden is. Maar je kunt hem ook prima wel koud eten. Natuurlijk kun je de bimi vervangen door broccoli. Of door bijvoorbeeld courgette wanneer je bimi en broccoli niet zo lekker vind om koud te eten. Bak in dat geval courgette plakjes in de pan tot dat ze goudbruin zijn. 

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 gr pasta
  • 200 gr bimi
  • 60 gr Gorgonzola
  • 8 plakjes gerookte spek
  • 2 tl kappertjes

Ingrediënten voor de pesto

  • 75 gr walnoten
  • 3-4 el olijfolie
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 14 gr basilicum (verse)
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Kook de pasta in ruim water met voldoende zout gaar. Zorg dat het water waarin je de pasta kookt zo smaakt als de Noordzee. Voeg na 4 minuten de bimi toe. 

  2. Maak ondertussen de walnoten pesto. Doe de walnoten, Parmezaanse kaas en basilicum in het hakmolentje van de staafmixer.  Houd wat walnoten en basilicum achter om mee te garneren. Mix totdat er een grof kruim ontstaat. Voeg dan de olie toe. Het moet een smeuïge saus worden, voeg wanneer nodig nog wat extra olie toe. Breng op smaak met wat peper en zout. 

  3. Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot dat ze mooi bruin en knapperig zijn. Laat ze even op een bord met stukje keukenpapier uitlekken. 

  4. Giet de pasta en bimi af. Doe in een mooi schaal. Schep de walnotenpesto er doorheen. Breek de plakjes spek in stukjes en meng ze door de pastasalade. Garneer met gorgonzola, kappertjes wat achtergehouden walnoten en basilicum.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

1 reactie

  • Hetty Van Veen
    10 april 2019 om 22:46

    Wat een "schattige" mannen heb je! Ik ben geboren in Haarlem, gewoond in Beverwijk, in de oorlog geëvacueerd naar Haarlem en in 1955! de vormingklas van de Haarlemse Huishoudschool gevolgd. Daar gebruikten we het kookboek van de Laan van Meerdervoort. Helaas ben ik dat nu kwijt met m'n laatste verhuizing.. Ik had het je kunnen sturen voor je verzameling.. Ik heb nu (internet) een mooie appeltaart gemaakt"van mijn moeder"Ik ga de kokostaart proberen! Zwitserse groetjes uit Montreux, Hetty van Veen

    Beantwoorden

Reactie plaatsen