
Pasta met pompoensaus
Het is herfst, al laten de temperaturen je anders denken. Maar volop tijd voor recepten met pompoen. Vandaag maak ik pasta met pompoen en citroentijm broodkruim topping. Een heerlijk recept met een romige pompoensaus, boordevol groente. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik helemaal niet zo dol ben op pompoen, ik houd niet zo van zoete groente. En die heb je in de winter toch volop; knollen, bieten, pastinaak, het heeft allemaal een zoete ondertoon. Ik gooi er dan ook altijd flink wat zout en peper tegenaan om die zoete smaak wat te verdoezelen. Deze keer is het de pittige chorizo broodkruim topping die het gerecht weer in balans brengt. Heerlijk! Liever een pompoen lasagne? dan moet je dit recept eens proberen.
Pasta met chorizo
De chorizo topping is mijn twist op het originele recept uit delicious. magazine. Ik vind het een lekkere toevoeging. De rokerige smaak geeft lekker veel pit aan deze pasta met pompoensaus. Wil je het vega houden, dan zou je ook een klein beetje gerookt paprikapoeder over het broodkruim mengsel kunnen strooien. Het is geen moeilijk recept, maar het kost wel iets meer tijd omdat je de pompoen eerst gaat roosteren in de oven. Een kleine prep tip: die pompoen kan je ook prima de avond van tevoren roosteren, zodat je direct uit je werk lekker snel aan tafel kunt. En als je de blokjes klein snijdt, ben je ook eerder klaar. Handig toch.


Ingrediënten voor 4 – 6 personen
1 flespompoen van ±1,7 kg
500 g rigatoni
3 teentjes knoflook
2 uien
60 g Parmezaan
Rasp van 0,5 (bio)citroen
Peper en zout
Olijfolie
Voor de topping
550 g desembrood met zaden en pitten, zonder korsten en in stukjes gescheurd
75 gr chorizo
1 bosje (citroen)tijm, blaadjes geplukt
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180ºC (hetelucht).
Leg de pompoen op een bakplaat en rooster in ongeveer 2 uur gaar. Halveer de pompoen, verwijder de pitten en lepel het vruchtvlees eruit. Pureer glad. Je kan de pompoen ook in stukken snijden, dan ben je in 45 minuten klaar.
Verkruimel voor de topping de stukjes brood met de helft van de (citroen)tijm en een el olie in de keukenmachine. Spreid uit op een bakplaat. Hak de chorizo fijn en meng dit door het broodkruim. Bak in 15 min. goudbruin en knapperig; schep halverwege om.
Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en vang daarbij 125 ml van het kookvocht op.
Hak de knoflook fijn en snipper de uien. Verhit 4 el olie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Schep hierin de knoflook en ui gedurende 5 min. om. Voeg de pompoenpuree, 500 ml water en de rest van de citroentijm toe en laat al omscheppend ongeveer 3 min. doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
Draai het vuur hoger, voeg de pasta, het opgevangen kookvocht en de Parmezaan toe. Schep om en voeg de citroenrasp toe. Verdeel de pasta met pompoensaus over de borden.
Bestrooi met de broodkruim topping en garneer met nog wat extra pecorino.



Culinaire post ontvangen?
Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.
Dat wil ik!Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan