Pasta met groene pastasaus
Wanneer je pastasaus zegt denk je aan rode pastasaus, iets van tomaat waarschijnlijk. En avontuurlijk gedacht misschien gemaakt van gegrilde paprika’s? Heel lekker overigens. Maar voor vandaag wilde ik je een pastasaus recept geven voor een groene pastasaus. Eens iets anders en gemaakt van, je raadt het al, veel groene groenten. Af en toe kunnen we natuurlijk wel een groenteboost gebruiken. Ik wel! Er zijn weken dat ik keurig 200 gram of zelfs het dubbele aan groenten per dag eet, inclusief heel braaf 2 stukken fruit. Maar er zijn dus ook weken dat ik het even niet weet. Of ik heb te veel ideeën en kan niet kiezen (wat nog veel vaker voorkomt). Ik gedij stiekem ook het beste op een eetplanning. Heel georganiseerd een hele week vooraf uitgedacht wat we gaan eten. Wanneer je net als ik een enorme fan bent van de eetplanning, is dit een hele fijne pastasaus om achter de hand te hebben!
Het is een vegetarisch pastarecept, om de saus een beetje pit te geven gebruik ik zwarte olijven. De pastasaus maak je door de broccoli samen met de pasta in één pan te koken. In bouillon. Dit geeft zoveel smaak aan de pasta en de broccoli. De andere ingrediënten (fijngesneden knoflook, olijven en stukjes courgette) bak je in een koekenpan met olijfolie. Als laatste voeg je de spinazie toe totdat deze is geslonken . Meng de pasta en de broccoli in de pan met de groene groentes en bestrooi dit met wat knapperig gebakken broodkruim en kaas (de broodkruim bak je vooraf met wat olie en knoflook in de de koekenpan). Het is overigens niet echt een gladde pastasaus. Maar omdat de broccoli wat gaarder gekookt wordt dan normaal, valt hij uit elkaar en dan krijg je een saus-achtig effect. Je kunt voor dit recept van die leuke schelpjes of oortjespasta (orecchiette) gebruiken, of net als mij penne. Of je vult van die mooie grote pastaschelpen met de groentesaus en wat extra kaas.. Ook heel leuk en lekker!
Ingrediënten voor 4 personen
350 gr pasta, bijvoorbeeld penne
300 gr broccoli, in roosjes
200 gr courgette, in blokjes van 0,5cm
400 gr spinazie
10 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
1 ltr groentebouillon
90 gr (zuurdesem) brood
2 teentjes knoflook, fijngehakt
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Maak van het brood grove kruimels door het brood grof te hakken in het hakmolentje van de staafmixer.
Doe de broccoli samen met de pasta en de groentebouillon in een pan en kook totdat de pasta beetgaar is. De broccoli mag iets langer koken dan je normaal zou doen, hij moet namelijk iets uit elkaar vallen.
Doe 2 el olijfolie in een koekenpan en voeg 1 teentje fijngesneden knoflook en het broodkruim toe. Bak het kruim al omscheppend bruin. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.
Voeg opnieuw 2 el olijfolie in de pan, doe de stukjes courgette met het teentje knoflook in de pan en bak ze 2-3 minuten rondom aan. Voeg de plakjes olijven toe en bak dit 1-2 minuten mee. Doe de spinazie in de pan. Schep de spinazie om tot dat het geslonken is. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de pasta af, bewaar 4 eetlepels kookvocht. Voeg de pasta, broccoli en het (apart gehouden) kookvocht toe aan het spinaziemengsel. Schep alles door elkaar.
Kook het een beetje in, zodat er een samenhangende pastasaus ontstaat. Verdeel over de borden. Garneer met het broodkruim en de Parmezaanse kaas.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in