Panzanella salade

Groene asperges salade met croutons

Vandaag een lekker recept voor een zomerse groene asperges salade. Het is een panzanella, dat betekent broodsalade. Of salade gemaakt van oud brood. In het traditionele recept wordt het brood niet geroosterd of gebakken, maar ik vind dat nou juist extra lekker. De grap is dat het oude brood de dressing opneemt en zo een heerlijke smaak krijgt. Een goed no waste receptje dus. Om deze salade lekker zomers te maken gebruiken we doperwtjes, peultjes en groene asperges als groenten. Met de citroenazijn dressing erbij maakt het een heerlijke maaltijd salade. De peultjes gebruik je rauw, daarvoor moet je ze heel dun snijden. Het geeft deze panzanella salade een extra leuke twist.

Geen oud brood?

Heb je geen oud brood? Scheur het brood wat je hebt in stukken, zet de oven aan en verwarm op een lage stand. Laat het brood dan uitdrogen. Niet roosteren maar uitdrogen. Je kunt het brood ook in stukken snijden en dan in de zon zetten, dat geeft hetzelfde effect. Het is dus niet gebruikelijk maar ik bak het brood nog lekker in de roomboter knapperig. Beetje zeezout er over en door de andere ingrediënten mengen.

Panzanella salade
ingredient groene groente

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 400 gr zuurdesem brood (wit)
  • 130 gr groene asperges
  • 200 gr doperwten
  • 150 gr peultjes
  • 2-3 takjes basilicum
  • 100 gr geitenkaas
  • 125 gr spekreepjes
  • 2 el citroenazijn
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr boter
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Scheur het brood in stukken van ongeveer 3 bij 3 centimeter.

  2. Snijd de peultjes in de lengte in hele dunne plakjes. Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg zout toe en kook de groene asperges en doperwten beetgaar. Haal ze uit het water, spoel af met koud water en zet apart.

  3. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken. Verhit in dezelfde koekenpan de boter en olijfolie en bak de stukken brood rondom bruin. Breng op smaak met wat zout.

  4. Leg het brood en de groenten in een mooie schaal. Besprenkel met de citroenazijn en hussel goed door elkaar. Verdeel de spekreepjes en blaadjes basilicum over de groene asperges salade en verkruimel tot slot de geitenkaas er over. Drizzle er eventueel nog een beetje van je favoriete olijfolie over.

groene asperges
Panzanella salade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in