Pannenkoekjes met kaneel en bramen
Moest er opeens aan denken toen ik deze kaneel pannenkoekjes maakte, vroeger ging ik met mijn ouders en zus op vakantie naar Tsjechië. Niet elk jaar, we gingen ook wel eens naar Frankrijk of naar Hongarije. Mijn ouders waren niet zo honkvast, als het maar niet al te duur was met 2 kinderen. Waardoor we vaak in wat verlaten dorpjes en stadjes belandden. Ik zou het nu denk veel leuker hebben gevonden maar toen verveelde ik me ook regelmatig (er werd natuurlijk ook gelachen, no worries!) maar voor een tiener niet echt de leukste plek om je vakantie te vieren. Vooral niet deze uit mijn herinnering, waar mijn ouders natuurlijk niets aan konden doen – maar tijdens deze specifieke vakantie regende het alleen maar! Waarom ik aan die ene verregende vakantie in Tsjechië, waarin we in een klam en koud huisje verbleven, moest denken was omdat we daar heel veel van dit soort pannenkoekjes aten. Misschien wel ter compensatie van al die regen tijdens onze vakantie, ik weet het niet. Het is een toetje of snackje en worden palatschinken genoemd. Pannenkoekjes (wel wat dunner dan deze) met een bosbessen, bramen fruitvulling en vaak ook slagroom. Dit is niet perse het recept voor palatschinken, het bracht mij terug naar die vakantie.
De geur van kaneel
Als iets opbeurend is, is het de geur en smaak van kaneel. Vooral wanneer het zich door het huis verspreid. Goed voor ons dat dat met dit recept gebeurt. De pannenkoekjes hebben een lekkere subtiele kaneelsmaak, wat heerlijk combineert met de bramen. Voor dit recept gebruikte ik diepvries bramen die ik heel even in de pan gekookt heb zodat de sappen vrijkomen en er een soort van sausje ontstaat. Het is niet perse de bedoeling dat je ze zo lang kookt dat je een jam of compote overhoud. Gewoon even kort in de pan, wanneer je van zoet houd kun je er wat suiker, honing of ahornsiroop doorheen roeren.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8 st.
- 500 ml volle melk
- 3 eieren (klein )
- 250 gr bloem
- 2 el suiker
- 250 gr bramen (diepvries )
- 80 gr blauwe bessen (verse)
- 1,5 tl kaneel
- snufje zout
- boter om de pan mee in te vetten
Lekker met
- Slagroom, ijs, Griekse yoghurt, ahorn siroop, stroop, poedersuiker
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Meng de bloem, suiker, zout en kaneel door elkaar in een mengkom. Voeg beetje voor beetje de melk toe zodat je zo min mogelijk klontjes krijgt en roer elke keer goed door. Klop de eieren door het beslag met een garde tot een glad beslag.
Verhit wat boter in een koekenpan en wacht tot de belletjes verdwijnen. Schep 2 flinke opscheplepels beslag in de pan, of voldoende zodat de bodem van de pan bedekt is. Beweeg de pan in rond om het beslag mooi egaal over de bodem te verspreiden en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin. (Nog nooit pannenkoeken gemaakt? wanneer er belletjes in het beslag ontstaan kun je de pannenkoek omdraaien, spiek eerst even of je hem bruin genoeg vindt). Bak op deze manier 8 pannenkoekjes of tot het beslag op is, gebruik elke keer opnieuw wat boter om de pan vet genoeg te houden zodat de pannenkoekjes niet aanbakken en mooi bruin bakken.
Bewaar de pannenkoeken op een bord met een stukje aluminiumfolie om ze warm te houden.
Maak ondertussen de bramensaus. Doe de diepvriesbramen in een pan en warm ze in 3-5 minuten op, de bramen zullen heel snel vocht loslaten die een lekkere saus op je pannenkoek vormen. Ze hoeven alleen te worden opgewarmd, het is niet de bedoeling dat je er een jam van maakt.
Leg op elk bord 1 of 2 pannenkoeken en vul ze met de bramensaus. Garneer met poedersuiker, blauwe bessen en bijvoorbeeld een drizzle ahornsiroop (of gewone stroop kan ook). Serveer eventueel met ijs, slagroom of Griekse yoghurt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in