Pandan cake

Pandan cake

Pandan cake is een luchtige, groene cake, een hele populaire taart in Zuidoost-Azië, bekend om zijn kenmerkende smaak én felgroene kleur – afkomstig van pandanbladeren. Voor ons recept combineren we de exotische smaak van pandan met de frisheid van ananas en limoen. Daarvoor willen we graag Rutgerbakt.nl bedanken: de basis van dit recept uit zijn fantastische boek Bakatlas.

Essentieel voor deze pandan cake

Voor dit recept gebruik je pandanpasta, verkrijgbaar bij de toko, voor die authentieke smaak en kleur. De toevoeging van kokosroom versterkt de tropische smaken, terwijl de zelfgemaakte gedroogde ananasbloemen en limoenroom voor een frisse en feestelijke afwerking zorgen. Deze pandancake is een heerlijke variant op traditionele cakes: perfect voor wie eens iets anders wil proberen of een speciale gelegenheid viert.

Pandan cake
Pandan cake
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten

  • 2 tl pandanpasta (te koop in de toko)
  • 1 ananas
  • 2 limoenen
  • 6 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml kokosroom (vloeibare variant, te koop bij een toko)
  • 175 gr suiker (+ 2 eetlepels extra voor de limoenroom)
  • 160 gr bloem
  • 30 gr maizena
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 50 ml zonnebloemolie
  • boter (om in te vetten)
  • 0,25 tl zout

Materiaal

  • Mixer
  • Tulbandvorm, 1 liter

Zo maak je het

  1. Verwarm alvast de oven voor op 160 graden (boven-en onderwarmte) of 140 graden (hetelucht). Vet een tulbandvorm in met boter.

  2. Meng in een mengkom de kokosroom, pandanpasta en zonnebloemolie.

  3. Splits de eieren in eidooiers en eiwitten. Klop de eidooiers en 75 gram suiker met een mixer in 5-7 minuten luchtig. Voeg het pandanmengsel toe en klop opnieuw tot alles goed is gemengd.

  4. Zeef de bloem, maizena, snufje zout en bakpoeder boven de kom met het pandanmengsel. Spatel door elkaar tot een glad beslag.

  5. Klop de eiwitten in een schone kom met een mixer stijf. Voeg daarna beetje voor beetje 100 gram suiker toe. Klop tot de suiker volledig is opgenomen door de eiwitten. Spatel daarna de eiwitten voorzichtig door het pandanbeslag tot alles goed gemengd is.

  6. Schep het beslag in de tulbandvorm. Bak 45-55 minuten in de voorverwarmde oven. Test of de pandan cake gaar is door er een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Stort de cake op een bord en zet de tulband er weer overheen. Laat zo volledig afkoelen.

    Tip: de cake is heel sticky, gebruik eventueel bakpapier als je hem naar een ander bord of schaal wilt verplaatsen.

  7. Snijd de ananas in dunne plakjes en dep ze droog met keukenpapier. Leg ze naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de plakjes ananas in de oven op 100 graden voor 2 uur, of tot ze droog aanvoelen. Leg ze daarna in de holtes van een muffinvorm zodat ze als een bloem opdrogen.

  8. Klop slagroom stijf met 2 eetlepels suiker en rasp de limoenen er boven. Versier de pandancake met de ananasbloemen en serveer met de limoenroom.

Pandan cake
Pandan cake

Wat vind jij van dit recept?

3.0 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Cake recepten High tea Ei Aziatische recepten Notenvrije recepten Pasen Verjaardag Oven Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in