Pandan cake
Pandan cake is een luchtige, groene cake, een hele populaire taart in Zuidoost-Azië, bekend om zijn kenmerkende smaak én felgroene kleur – afkomstig van pandanbladeren. Voor ons recept combineren we de exotische smaak van pandan met de frisheid van ananas en limoen. Daarvoor willen we graag Rutgerbakt.nl bedanken: de basis van dit recept uit zijn fantastische boek Bakatlas.
Essentieel voor deze pandan cake
Voor dit recept gebruik je pandanpasta, verkrijgbaar bij de toko, voor die authentieke smaak en kleur. De toevoeging van kokosroom versterkt de tropische smaken, terwijl de zelfgemaakte gedroogde ananasbloemen en limoenroom voor een frisse en feestelijke afwerking zorgen. Deze pandancake is een heerlijke variant op traditionele cakes: perfect voor wie eens iets anders wil proberen of een speciale gelegenheid viert.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten
- 2 tl pandanpasta (te koop in de toko)
- 1 ananas
- 2 limoenen
- 6 eieren
- 250 ml slagroom
- 150 ml kokosroom (vloeibare variant, te koop bij een toko)
- 175 gr suiker (+ 2 eetlepels extra voor de limoenroom)
- 160 gr bloem
- 30 gr maizena
- 1,5 tl bakpoeder
- 50 ml zonnebloemolie
- boter (om in te vetten)
- 0,25 tl zout
Materiaal
- Mixer
- Tulbandvorm, 1 liter
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm alvast de oven voor op 160 graden (boven-en onderwarmte) of 140 graden (hetelucht). Vet een tulbandvorm in met boter.
Meng in een mengkom de kokosroom, pandanpasta en zonnebloemolie.
Splits de eieren in eidooiers en eiwitten. Klop de eidooiers en 75 gram suiker met een mixer in 5-7 minuten luchtig. Voeg het pandanmengsel toe en klop opnieuw tot alles goed is gemengd.
Zeef de bloem, maizena, snufje zout en bakpoeder boven de kom met het pandanmengsel. Spatel door elkaar tot een glad beslag.
Klop de eiwitten in een schone kom met een mixer stijf. Voeg daarna beetje voor beetje 100 gram suiker toe. Klop tot de suiker volledig is opgenomen door de eiwitten. Spatel daarna de eiwitten voorzichtig door het pandanbeslag tot alles goed gemengd is.
Schep het beslag in de tulbandvorm. Bak 45-55 minuten in de voorverwarmde oven. Test of de pandan cake gaar is door er een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Stort de cake op een bord en zet de tulband er weer overheen. Laat zo volledig afkoelen.
Tip: de cake is heel sticky, gebruik eventueel bakpapier als je hem naar een ander bord of schaal wilt verplaatsen.
Snijd de ananas in dunne plakjes en dep ze droog met keukenpapier. Leg ze naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de plakjes ananas in de oven op 100 graden voor 2 uur, of tot ze droog aanvoelen. Leg ze daarna in de holtes van een muffinvorm zodat ze als een bloem opdrogen.
Klop slagroom stijf met 2 eetlepels suiker en rasp de limoenen er boven. Versier de pandancake met de ananasbloemen en serveer met de limoenroom.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in