Pittige Ossenstaartsoep

Pittige Ossenstaartsoep

Het leuke van deze P71 challenge is dat ik nu gerechten maak, die ik zelf nooit uit zou kiezen. Neem nu deze pittige ossenstaartsoep, niet iets wat ik zo 1, 2, 3 zou maken. Het recept komt uit “Zoals alleen oma dat kan” van 24 Kitchen chef’ Danny Jansen.

In het boek vind je authentieke Indische familierecepten. En dat is extra bijzonder want ik heb mij laten vertellen dat de meeste oma’s hun recepten alleen in de familie willen laten. Zonde want de meeste oma’s kunnen koken als de beste. Danny heeft toch 6 oma’s bereid gevonden om hun geheimen prijs te geven. In het boek vind je de rijsttafel recepten van oma Tilly, Meity, Paula, Mary, Irene en Betty. Het belangrijkste wat Danny van de oma’s heeft geleerd is dat de beste ingrediënten liefde en gevoel zijn. Mooie gedachte.

Ieder hoofdstuk begint met het verhaal en enkele tips van de oma’s. Tips zoals “Neem vooral de tijd”, “Experimenteer met ingrediënten” en “Vergeet niet te ruiken en te proeven”. Het boek is vergezeld van veel foto’s. Foto’s van de gerechten, maar vooral ook persoonlijke foto’s van de oma’s. Het familiegevoel straalt er van af. Danny deelt zelf ook zijn favoriete recepten waaronder een rendang van spitskool, en een gado gado wrap. Klassiekers met een twist dus.

Ossenstaartsoep-

Pagina 71
Op pagina 71 vind ik Asem Pedis, een pittige ossenstaartschotel met citroen van oma Paula. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje in verwarring ben. In de titel staat ossentaartschotel, dus ik was in de veronderstelling dat ik een stoof aan het maken was. Maar onderaan staat “schep de soep in kommen”. Eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet wat het nu is. Google maakt mij ook al niet veel wijzer want daaruit blijkt dat Asem Pedis een stoofschotel met krabbetjes is (varkensvlees). Asem betekent zuur. Beetje vaag dus. Ik besloot er maak een soep van te maken. En het een klein beetje aan te passen naar mijn Hollandse roots. Er gaan namelijk 2 hele pepers in het recept en ik besluit, achteraf heel slim van mij, om er eentje te gebruiken. Verder volg ik het recept trouw. Omdat ik besloot er een soep van te maken voegde ik wel een liter extra bouillon toe, want anders was het geen soep. Wat overblijft is een heerlijke bouillon, lekker pittig (voor mij is 1 peper meer dan genoeg) en kruidig. Heerlijk in balans. De ossenstaart is heel vet van zichzelf, dus ik snijd het vet eraf (ik gruwel van vet) en serveer ik verder in zijn geheel. Helaas laat het vlees niet heel goed los,  het is zelfs taai. Ik denk dat het komt door het koken.

Kortom ik ben niet razend enthousiast over dit recept, vooral ook omdat het mij nog steeds niet duidelijk is, wat het nu is. De bouillon was wel erg lekker trouwens, maar die ossenstaarten zijn niet zo mijn ding. Dus ik ben een beetje in dubio om dit recept te delen. Maar ik ga het toch doen, smaken verschillen nou eenmaal. Gelukkig zijn er in het boek ook tal van recepten die mij wel aanspreken. Ik ben erg benieuwd naar Danny’s Rendang van Spitskool en ook zijn stoofschotel met kip en zoetzuur lijkt mij lekker. Dus ik denk dat ik gewoon een misser te pakken had. Of ik heb iets grondig fout gedaan dat kan ook.

Ossenstaartsoep-

Ingrediënten voor 4 personen
750 gr ossenstaart in stukken
1 ltr koud water
2 uien
4 teentjes knoflook
2 rode pepers (ik gebruik 1)
1 prei
1 cm verse gember
1 cm laos
1 sereh stengel (citroengras)
2 blaadjes Indisch Laurier
2 runder bouillonblokjes
1 citroen

Zo maak je het
Spoel de ossenstaartstukken af onder de kraan.

Doe de ossenstaart samen met een liter koud water in een pan en breng het vlees tot net tegen de kook aan. Laat het 2 uur zachtjes gaar worden. Dit is bij mij dus niet gelukt, het vlees bleef taai. Ook kwam er erg veel vet boven drijven, dit heb ik er vanaf geschept. En ik heb de ergste vetranden van het vlees gesneden.

Pel en snipper de uien, en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes fijn). Voeg dit bij de ossenstaart.

Halveer de prei, was deze en snijd deze in halve ringen. Hak de gember en de laos fijn en voeg dit samen met de prei bij de ossenstaartsoep.

Voeg zodra het vlees gaar is de sereh, het laurierblad en de bouillonblokjes toe. Kook dit nog een kwartiertje mee.

Serveer de ossenstaartsoep in kommen en breng het op smaak met citroensap.

Ossenstaartsoep-

Titel

Zoals alleen oma dat kan

Auteur

Danny Jansen

Uitgeverij

AW Bruna

Bestellen

Prijs € 24,95 bij Bol.com

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Familie recepten Soepen

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in