Ovenschotel met spitskool en gehakt
Met spitskool koken, dat lijkt weer helemaal hip! Overal om me heen zie ik recepten met spitskool en ik moet eerlijk toegeven helemaal geen slecht idee om deze koolsoort weer eens in het zonnetje te zetten. Ik heb al eerder een ovenschotel met spitskool op de blog gezet en ook deze spitskool ovenschotel komt weer echt in aanmerking om een gezinsfavoriet te worden. Je kunt hem ook prima weer opwarmen zonder dat daarmee de smaak of bite minder lekker wordt. Maar er kan natuurlijk ook niet zoveel misgaan met gehakt, pasta en dat alles in een ovenschaal met een bechamelsaus er over heen, toch? Samen met de spitskool gebruik ik venkelzaad. Wat zo’n lekkere toevoeging is. Wanneer je nooit venkelzaad eet of zelden mee kookt, ga het proberen. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen en is heel erg lekker met gehakt, door een hamburger, door gegrilde groenten, met venkel uit de oven of door de pastasaus. Die hele kleine toevoeging van een theelepel venkelzaadjes door de gebakken ui voordat je de tomatensaus toevoegt zorgt voor heel veel effect en maakt je saus net even wat specialer. En in dit geval geeft het venkelzaad de gehakt en spitskool een extra lekker smaakje.
Bechamelsaus zelf maken of gebruik de hack
Ok een bechamelsaus maken, dat kan met een pakje. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Nou is het maken van een bechamelsaus niet moeilijk maar je hebt er wel een extra pannetje op het vuur voor nodig. Dus ik vertel je eerst de hack en daarna hoe je een bechamelsaus maakt, dan kun je kiezen. De hack: meng ricotta (150 gr) en crème fraîche (125 ml) door elkaar, voeg geraspte kaas (100 gr) toe en breng op smaak met zout en peper. Klaar. Het is een hack he? niet het echte werk, maar heel lekker en prima voor wanneer je zeer weinig tijd hebt. Heb je wel tijd? laat dan boter smelten in een steelpannetje, voeg in een keer de bloem toe en roer 2 minuten als een malle door het pannetje. Voeg dan beetje voor beetje de melk toe en roer elke keer goed door. Wanneer je op de helft bent van alle melk voeg je alles toe. Zet weer op het vuur en kook net zolang, wel blijven roeren, tot er een dikke saus ontstaat. Voilá de bechamelsaus. Die smaak dus naar heel weinig, voeg dus lekker wat zout en peper toe en proef tussendoor. Wanneer je wilt kun je er geraspte kaas doorheen roeren, heel lekker! Wanneer je het nog nooit gemaakt had dan kun je die ook weer aan je repertoire toevoegen!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 200 gr volkoren pasta (bijvoorbeeld penne)
- 300 gr gehakt (half om half)
- 200 gr pancetta (spek)blokjes
- 250 gr spitskool (gesneden)
- 2 takjes salie (blaadjes )
- 1 ui (middelgroot)
- 2 tenen knoflook
- 2 tl venkelzaad
- 2 el olijfolie
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten voor bechamelsaus
- 500 ml volle melk
- 50 gr roomboter
- 150 gr geraspte belegen kaas
- 50 gr bloem
- zout en peper naar smaak
Materiaal
- ovenschaal van 20x30cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden elektrisch, of 180 graden hetelucht.
Kook de pasta in ruim gezouten water beetgaar, giet af en laat uitlekken.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en uien tot ze goudbruin zijn. Voeg het venkelzaad toe en pak 1 tot 2 minuten op laag vuur mee.
Meng de pancettablokjes door het uimengsel en voeg het gehakt toe. Bak tot het gehakt bruin is. Schep de spitskool er door heen en bak 2-3 minuten mee. Breng alles goed op smaak met peper en zout.
Schep het spitskoolgroentemengsel door de pasta en daarna alles in een grote ovenschaal.
Maak de bechamelsaus, gebruik de hack (zie de tekst hierboven) of door de boter in een steelpannetje te smelten en daarna in een keer de bloem toe te voegen. Roer de bloem door de boter en schep 2 minuten goed om. Voeg dan beetje voor beetje de melk toe. Breng de melk aan de kook tot er een dikke saus ontstaat. Roer de kaas er door en Breng de bechamelsaus goed op smaak met zout en peper (dit mag je best royaal gebruiken).
Verdeel de bechamelsaus over de ovenschaal en garneer met salieblaadjes. Zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven tot bovenkant bubbelt en bruin is.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in