Menu

Oven aardappeltjes met pittige mayo

Dit receptje is een echte basic: oven aardappeltjes. Natuurlijk heb ik er wel iets extra’s aan toegevoegd, maar die extra’s zijn gemakkelijk vervangbaar voor je eigen favoriete smaken. Je kunt voor dit recept zelf aardappels schillen of jonge nieuwe aardappeltjes gebruiken. In grove stukken hakken en dan koken. Maar om het proces een beetje te versnellen heb ik opbakaardappeltjes gebruikt. Die kook je ook eventjes extra (ze zijn in principe al voorgekookt wanneer je ze koopt). Dat is niet perse nodig, maar de truc bij deze aardappeltjes is om ze wat extra te kneuzen. Al die kapotte stukjes krijgen knapperige randjes in de oven. Dat kneuzen van de aardappeltjes is dus een enorme pré en dat gaat beter wanneer je ze toch nog eventjes 5 minuutjes extra kookt. Daarna leg je de aardappeltjes in braadslede of op een bakplaat. Een klein beetje olie er over en wat boter. Dan in de oven krokant bakken. Je kunt dit natuurlijk overal bij eten, als snackje – met een frisse groene salade – bij geroosterde kip – stukje vis – vegaburger etc. Verder heb ik de oven aardappeltjes uit dit recept een beetje een Aziatisch tintje gegeven met de Sriracha mayonaise en limoenrasp. Maar je kunt ook aan de slag met citroen of sinaasappelrasp. Er wat paprikapoeder over strooien of juist verse kruiden als tijm of rozemarijn. Als je dat voorkoken, kneuzen en op een bakplaat met olie en boter er maar inhoud!

Sriracha mayo

Sriracha is een scherpe chilisaus vernoemd naar de kuststad Si Racha in Thailand. In dit kuststadje werd de saus voor het eerst geproduceerd en gebruikt in lokale visrestaurants. Sriracha wordt gemaakt van chilipeper, azijn, knoflook, suiker en zout en is behoorlijk pittig. Wanneer je het mengt met mayonaise houd je het pittige maar heb je ook het romige van de mayonaise – een soort van best of both worlds. Je koopt deze saus gewoon in de supermarkt, check het Aziatische schap of kijk bij de sausjes.

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 900 gr opbakaardappeltjes (2 zakjes van 450gr)
  • 3-4 takjes koriander
  • 1 sjalotje
  • 1 limoen (eventueel extra voor het serveren )
  • 4 el mayonaise
  • 25 gr boter
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl sriracha saus

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht)

  2. Ik gebruik in het recept voorgekookte opbakaardappeltjes met schil, maar kook ze nog heel even kort extra zodat je ze goed kunt kneuzen. Het kneuzen zorgt voor extra knapperige aardappeltjes. Kook de aardappeltjes in een pan met gezouten water voor 5 minuten. Giet af, leg de deksel op de pan en schut flink. Laat even 5 minuten staan met de deksel op de pan.

  3. Gebruik een aardappelstamper of een vork om de aardappels extra te kneuzen. Je hoeft ze niet helemaal plat te drukken, gewoon een beetje indrukken is voldoende. Spreid ze uit over een bakplaat of braadslede – zodat ze in een enkele laag liggen. Besprenkel met olijfolie, snijd de boter in klontjes en leg er tussen. Zet de aardappeltjes voor 45 minuten in de oven.

  4. Maak ondertussen de pittige mayonaise. Hak een sjalotje fijn. Meng samen met de sriracha saus door de mayonaise. Haal de aardappels uit de oven, rasp de limoen er boven. Serveer ze samen met de pittige mayo, verse koriander en wat extra limoenpartjes. De aardappeltjes kun je eten bij snelle groene salade.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST