
Donuts
Zin in een lekker recept voor koningsdag? Maak dan deze oranje donuts met rood, wit blauwe sprinkles. Zelf donuts maken is niet moeilijk, het is bijna hetzelfde als oliebollen bakken. Je hebt alleen een beetje geduld nodig. Je kan ze met van alles versieren wat je lekker vindt. Ik heb het basisrecept van Donna Hay gebruikt en ik heb ze Oerhollands gemaakt door oranje glazuur en sprinkels. Zo lekker! En is het geen koningsdag, dan maak je het glazuur gewoon lekker roze.


Ingrediënten voor 30 st.
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el suiker
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
Plantaardige olie om in te frituren
Voor de toppings
250 gr poedersuiker
3 – 4 el water
2 drupjes oranje kleurstof
Rood Wit Blauwe sprinkles
Zo maak je het
Meng de gist met het lauwe water en de lauwe melk en 1 el suiker in een kom. Zet dit 10 minuten apart. De gist moet actief worden. De gist is actief als het mengsel gaat schuimen.
Doe het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker in je keukenmachine en kneed er een plakkerig deeg van. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen. Zorg er dan voor dat de ondergrond licht bebloemd is.
Leg het deeg in een ingevette kom. Dek dit af met een theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen.
Kneed het deeg na het rijzen nog 5 minuten door totdat het soepel en elastisch aanvoelt.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot 1,5 cm dikte. Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.
Leg de donuts op een met bakpier beklede bakplaat en dek deze af met een theedoek. Laat ze nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.
Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur tot 180 graden. Je kunt uiteraard ook een frituurpan gebruiken. Bak de donuts één voor één in 1 minuut per kant goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en iets afkoelen.
Voor het suikerglazuur meng je 3 el water met de poedersuiker. Voeg 2 kleine drupjes oranje kleurstof toe. Meng het goed door elkaar. Is het te vloeibaar, voeg dan een lepel extra poedersuiker toe. Is het te dik, voeg dan een klein lepeltje water toe.
Dip de donuts in de icing. Laat ze uitlekken op bakpapier.
Garneer de oranje donuts met de rood, wit, blauwe sprinkles.
Fijne Koningsdag!



Culinaire post ontvangen?
Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.
Dat wil ik!Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan