makkelijk toetje

Orange posset

Zin in een fris dessert? Maak dan deze orange posset! Een heerlijk romig toetje met sinaasappel met slechts een paar ingrediënten, dat je serveert in de uitgeholde sinaasappels. Mooi om te zien, nog fijner om op te eten.

Wat is een orange posset?

Een posset is een dessert dat is gemaakt met room en citrusvruchten, vaak citroen of sinaasappel – die laatste gebruiken wij vandaag: vandaar de naam ‘orange posset’. De lemon posset is wat bekender, maar wij vonden het leuk om iets anders te doen. De vulling maak je van een mengsel van room, suiker en citrusfruit, dat wordt verwarmd totdat de suiker is opgelost en het mengsel dikker wordt. Vervolgens serveer je het niet in een glas (kan ook, trouwens), maar in de uitgeholde vruchten. Mooi, toch?

Help hij wordt niet dik

Soms dikt de pudding niet goed in. Dit heeft te maken met de zuurheid van de sinaasappels. Of dat je mengsel nog te warm is voordat je het sinaasappelsap toevoegt. Wil je zeker weten dat het goed opstijft dan kan je ook 2 blaadjes gelatine laten weken in water. Deze klop je met een garde door de hete slagroom en dan voeg je meteen het sinaasappelsap toe.

sinaasappel galette
toetje met sinaasappel
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 ml sinaasappelsap (van 2 sinaasappels)
  • 1 sinaasappel (alleen de rasp)
  • 400 ml volle slagroom
  • 100 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 takje munt (als garnering)

Zo maak je het

  1. Was de sinaasappels, halveer ze en verwijder het vruchtvlees met een lepel. Knijp het sap eruit en haal het door een zeef. Meet 100 ml sap af. Gooi de schillen niet weg, die heb je zo nog nodig.

  2. Doe de volle slagroom in een steelpan. Voeg de suiker, het vanille extract en de rasp van 1 sinaasappel toe en verwarm totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten zachtjes koken. Laat het dan afkoelen tot handwarmte.

  3. Voeg het sinaasappelsap toe en meng dit door de slagroom. Je zal zien dat het mengsel indikt.

  4. Giet het mengsel in de uitgeholde sinaasappels. Laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

  5. Garneer de orange posset met een partje sinaasappel, wat extra sinaasappelrasp en een blaadje munt.

orange posset
makkelijk toetje

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (61 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

High tea Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Kerst Koningsdag Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in