Menu
Open-lasagne-met-paddenstoelen-en-truffel-4-4.jpg

Open lasagne met paddenstoelen en truffel

Deze open lasagne met paddenstoelen en ricotta kan je heel goed serveren als vega hoofdgerecht (of tussengerecht) tijdens het kerstdiner. Maar hij is ook prima voor een gewone doordeweekse woensdag. Ja echt! Het ziet er allemaal heel fancy en chique uit. De grap is dat het eigenlijk supersimpel is. Kijk daar houden wij van. Dit gerecht is niets meer dan pasta koken, paddenstoelen bakken en ricotta mengen met Grana Padano. Kind kan de was doen. En groot voordeel, je hebt geen oventijd, dus je kan binnen 20 minuten aan tafel! I-de-aal!

Hoe wordt kaas gemaakt?

De truffel maakt het natuurlijk extra speciaal. We gebruiken hiervoor een truffelpesto, deze is een stuk betaalbaarder en gewoon in de supermarkt of deli te koop. Qua vulling mengen we ricotta met Grana Padano. Deze kaas barst van de smaak en geeft een lekkere hartige touch aan de iets neutrale smaak van ricotta. Grana Padano wordt gemaakt in de Po River Valley. Alleen de melk van koeien uit deze regio mogen gebruikt worden voor Grana Padano. Iedere kaas wordt op dezelfde manier gemaakt. Het begint met verse rauwe melk, dit wordt gedeeltelijk afgeroomd. Dit wordt samen met de wei verhit in koperen ketels.  Dan wordt er stremsel toegevoegd, zodat er wrongel ontstaat. Vervolgens wordt de kaas gevormd in een mal, elk wiel wordt onder een zwaar voorwerp gelegd zodat het de juiste vorm krijgt. Daarna krijg de kaas haar keurmerk en wordt er een soort Track & Trace ID in gegraveerd. Daarna vindt het pekelen plaats, de kazen liggen 14 tot 30 dagen in een pekelbad. Vervolgens worden ze ter drogen gelegd in een warme kamer. En daarna begint het belangrijkste het rijpingsproces, in een speciaal rijpingsmagazijn worden de kazen 9 tot meer dan 20 maanden gerijpt. Dit is het in een notendop. Er komt natuurlijk heel veel precisie en Italiaanse liefde bij kijken.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 verse lasagne vellen
  • 750 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gr ricotta
  • 50 gr Grana Padano (plus extra om te garneren)
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 el truffelpesto
  • Peper en zoiut
  • Olijfolie

Zo maak je het

  1. Meng de ricotta met de geraspte Grana Padano en breng deze op smaak met peper en zout.

  2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn en fruit dit aan in iets olijfolie.

  3. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Voeg ze samen met de blaadjes van 1 takje tijm bij de uien en bak mee. Voeg op het laatst de truffelpesto toe en roer even om. Breng de paddenstoelen op smaak met peper en zout.

  4. Kook de lasagnevellen gaar in ruim water met zout zoals op de verpakking vermeld staat (ongeveer 4 minuten). Laat uitlekken.

  5. We gaan nu de open lasagne opbouwen. Begin met een vel lasagne. Leg daarop een flinke lepel van de ricotta en verdeel daarover wat paddenstoelen. Herhaal deze stappen nogmaals. Je eindigt met een laagje paddenstoelen.

  6. Garneer de paddenstoelen lasagne met wat verse tijm en extra Grana Padano en serveer meteen.

Dit bericht is in samenwerking met Grana Padano, lees mijn disclaimer.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan