omgekeerde cake

Upside down cake met perzik

Heb je wel eens van een upside down cake gehoord? Het lijkt een beetje op een tarte tatin, maar dan in cakevorm. Je begint met het fruit en daar voeg je cakebeslag aan toe. Het resultaat? Een prachtige cake met een laagje fruit aan de bovenkant. Wij hebben een upside down cake met perzik gemaakt. Heerlijk steenfruit wat goed verkrijgbaar is in de zomer. Wij gebruiken perziken, maar je kunt ook nectarines, abrikoos of pruimen gebruiken. Tip: leg de perziken in een fruitschaal met een banaan, dan rijpt het sneller en worden ze lekker zacht.

Perzik cake

Maar hoe maak je dan een upside down cake? De truc is dat je het fruit eerst op de bodem legt als een tarte tatin. En daarna vul je de cakevorm met het beslag. Het gaat de oven in en wanneer de cake gaar is en kort is afgekoeld keer je de hele cake om, zodat het fruit weer bovenop ligt. Je kunt deze cake ook in een ronde vorm maken. Gebruik dan wel een dichte vorm. Wanneer je bijvoorbeeld een springvorm gebruikt loopt het beslag van de omgekeerde cake tussen de naad aan de onderkant door. Maar een vierkante ovenschaal met opstaande rand kan bijvoorbeeld prima of een silliconen bakvorm. Je kunt de omgekeerde cake serveren met een flinke schep slagroom of lekker fris met wat kokosyoghurt of dikke Griekse yoghurt. Of gewoon zo!

upside down cake
perziken

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 8-10 plakjes

  • 150+25 gr boter
  • 3 eieren
  • 3 (wilde) perziken
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gr suiker
  • 85 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout

Materialen

  • Cakevorm 20 cm
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

  2. Bekleed de bodem van de cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter.

  3. Snijd de perziken in plakjes van ongeveer 5mm. Ik heb het vlees eerst van de pit gesneden en daarna over het korte kanten plakjes gesneden. Maar wanneer je lange plakken leuker vindt kun je dat natuurlijk ook doen.

  4. Smelt 25 gram boter en basterdsuiker samen in een steelpannetje en laat zachtjes smelten.
    Giet het mengsel over de bodem. Let op het is heel heet. Leg daar de plakjes perzik dakpansgewijs op. Bij mij pasten er 2 rijtjes naast elkaar. Giet ook nog wat van het suikermengsel aan de zijkanten van de plakjes perzik.

  5. Maak het beslag. Klop de rest van de boter boter en suiker romig. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix het vanille-extract door het beslag. En schep het zelfrijzend bakmeel en het zout er door, meng tot alles is opgenomen.

  6. Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de perziken. Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten gaar. Laat de de cake kort in de vorm afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat de omgekeerde cake verder op een taartrooster afkoelen. De onderkant van de cake wordt de bovenkant. Hoe langer je hem in de vorm houd, hoe “natter” de cake blijft. Zelf vind ik dat heel lekker.

omgekeerde cake
Upside down cake

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in