Oliebollen met banketbakkersroom
Wij hebben de oliebollen met banketbakkersroom weer helemaal herontdekt. Zodra de kraam bij ons op de hoek weer staat, duurt het maar even, totdat we onze eerste bol scoren. Daar worden ze verkocht als Berliner bollen, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Een Berliner bol lijkt iets meer op een donut en is vaak ook gevuld met jam. Dit zijn echt naturel oliebollen met banketbakkersroom. Anyway, ze zijn superlekker!
Oliebollen bakken
Wij vinden het zelf fantastisch leuk om oliebollen te bakken. En willen dit vanaf nu ook echt ieder jaar gaan doen. Zo leuk, dit soort tradities. We hebben inmiddels heel wat oliebollen recepten verzameld op de website. Van een handig basisrecept tot bollen uit de Airfryer, met rozijnen, appel en meer. Probeer ze allemaal uit.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 20-25 st.
- 500 gr speltbloem
- 500 ml lauwwarme melk
- 10 gr gedroogde gist (of 30 gr. verse gist)
- 1 el suiker
- 1 ei
- Snuf zout
- Zonnebloemolie (om in te bakken)
- 1 x recept banketbakkersroom
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe dit in een spuitzak met spuitmondje en laat het opstijven in de koelkast.
Voor de oliebollen; verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauwwarm wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken. Ik heb dit jaar gekozen voor verse gist en vond dit heel fijn werken. Je kunt het in deze periode in sommige supermarkten kopen.
Doe de speltbloem met een snuf zout in een grote kom.
Voeg al kloppend met een garde of mixer het ei en het melk gistmengsel bij de bloem. Mix niet te lang, zodra het een egaal beslag is geworden, is het klaar.
Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.
Roer het beslag een keer of 15 door met een spatel zodat de ergste lucht eruit gaat. Doe dit wel met beleid want overall gezien moet je mengsel natuurlijk luchtig blijven.
Verhit de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 180 graden.
Schep met een natte ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang opnieuw nat. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang en krijg je mooie ronde bollen. Keer ze na een paar minuten om.
Na een minuut of 5-6 zijn je oliebollen. De bollen zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Laat ze uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje.
Maak een inkeping over de lengte van de oliebol. Spuit hier met zigzaggende bewegingen de banketbakkersroom op.
Garneer de oliebollen met banketbakkersroom met wat poedersuiker.
Serveer meteen of bewaar de bollen tot gebruik in de koelkast. Je kunt beter de room en de oliebollen apart bewaren. En ze vlak voor het serveren opspuiten. Dan blijven ze het lekkerste.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in