oliebollen met ananas

Oliebollen met ananas en kokos

Kerst is weer voorbij, dus we maken ons op voor Oud en Nieuw. En daar horen natuurlijk oliebollen bij!  I love oliebollen. Het is een soort familietraditie om oudjaarsdag de hele dag oliebollen te eten. En dan gaat het niet om één keurig bolletje bij de bubbels (of in ons geval koffie). Nee er worden er gerust 8 de man opgegeten. Zowel warm als koud. Ik heb er nu al zin in.

Vroeger bakte mijn vader altijd zelf oliebollen. En dat ging met emmers tegelijk. Dat moet ook wel als je zo’n familie hebt die er geen genoeg van kan krijgen. En deze traditie houd ik er graag in. Het enige ding is dat ik natuurlijk mijn recepten met jullie wil delen. En dat betekent dat ik dus voordat kerst überhaupt begonnen was, al met oliebollen bezig was. Helemaal niet erg natuurlijk. Naast de gewone naturel oliebol en de oliebol met krenten vind ik het leuk om te variëren. Ik heb nu hele spannende en licht tropische oliebollen met ananas en kokos gemaakt. En dat was me toch lekker. Dat zoete van de ananas met de heerlijk kokosflakes. Zaaaalig zou mijn oma gezegd hebben..

oliebollen met ananas oliebollen met ananas

Ingrediënten voor ongeveer 20 – 25. st
500 gr bloem
500 ml lauwwarme melk
1 ei
10 gr gedroogde gist
1 el suiker
200 gr verse ananas in stukjes
40 gr kokosflakes (of geraspte kokos)
Snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken

Zo maak je het
Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauw wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken.

Doe de bloem met het zout in een kom.

Voeg al kloppend met een garde of mixer het ei en de melk bij de bloem.

Dep de ananas droog met een keukenpapiertje. Snijd ze in kleine stukjes en dep ze nogmaals droog. Spatel de ananasstukjes en de kokosfakes door het beslag.

oliebollen met ananas

Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.

Roer het beslag nog even kort door zodat de meeste lucht eruit gaat.

Verhit de olie in de pan tot 180 graden.

Schep met een natte ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang weer even nat. Want alleen zo krijg je mooie bollen.

Keer ze na een paar minuten om.

Na een minuut of 5-6 zijn je oliebollen met ananas klaar. De bollen zijn klaar als ze goudbruin zijn.

Wil je de koud geworden bollen weer opnieuw opwarmen? Doe dit dan in een voorverwarmde oven op 110 graden. Na een minuut of 10 zijn ze wel weer warm.

oliebollen met ananas oliebollen met ananas

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.