Okonomiyaki

Okonomiyaki

Heb je wel eens van Okonomiyaki gehoord? Klinkt heel ingewikkeld he, maar het is echt heel lekker. Je kan het ook gewoon Japanse pannenkoek noemen. Net even anders dan de Hollandse pannenkoek want naast bloem en eieren gaat er bouillon in en fijngesneden wortel of geraspte kool. Hiervoor kun je witte kool of spitskool gebruiken. Deze schaaf je het makkelijkste fijn met een mandoline, wij gebruiken deze. De pannenkoek wordt aan beide kanten gebakken op een hete bakplaat (maar in een koekenpan lukt natuurlijk ook prima) en blijft vrij dik (1,5 tot 2cm).

 

Lekker met okonomiyaki saus

Tot slot garneer je de pannenkoek met een speciale okonomiyakisaus en mayonaise. Traditioneel in streepjes over de pannenkoek. In Japan gebruiken ze overigens de zogenaamde kewpie mayonaise. Maar je kunt ook gewone mayonaise gebruiken of de mayonaise weglaten wanneer je een iets gezondere variant voor ogen had! De okonomiyakisaus maak je zelf met ingrediënten die je waarschijnlijk wel in je keukenkastje hebt staan.

Nog meer toppings..

Je kunt ook extra’s topping toevoegen zoals bonitovlokken. Dat zijn vlokken van tonijnvlees. Gedroogd en heel dun geschaafd. Je kunt natuurlijk ook variëren met rauwe groenten, bosui of zeewier. De vlokken kun je kopen bij een toko, Japanse speciaalzaak en ook heel vaak bij gezondheidswinkels (waar je overigens ook zeewier kunt kopen).

Okonomiyaki
Okonomiyaki

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr bloem
  • 400 ml groenten bouillon (afgekoeld )
  • 8 eieren
  • 0,5 tl zout
  • 4 el panko (broodkruim)
  • 5 bosui
  • 600 gr spitskool
  • 1 winterpeen
  • 4 el olie (plantaardige)
  • 12 plakjes ontbijtspek

Ingrediënten voor okonomiyaki saus

  • 6 el tomatenpassata
  • 1/2 tl mosterd
  • 4 el mirin
  • 2 el honing
  • 1 el worcestershiresaus
  • 3 tl sojasaus

Ingrediënten voor de topping

  • 4 el Bonito vlokken
  • 4 el mayonaise
  • 2-3 bosuitjes

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Je maakt met deze hoeveelheid 4 pannekoeken. Die bak je ook apart in een pan. De hoeveelheid is voor 4 volwassen eters, omdat de pannenkoeken vrij dik zijn.  Voor kinderen is waarschijnlijk een halve pannenkoek voldoende. Wanneer je een andere hoeveelheid wilt maken, deel de ingrediënten voor de pannenkoek dan door 4. Zelf vind ik het ook gemakkelijker om vier beslagjes te maken. Je kunt ook 1 pannenkoek maken voor 2 volwassen personen en er dan een salade bij serveren. Want ze vullen wel goed.

  2. Doe alle saus ingrediënten in een pannetje, roer door elkaar en breng dit zachtjes aan de kook. Laat 2 minuten op laag vuur pruttelen. Zet apart.  

  3. Klop de eieren los en voeg de bloem en bouillon toe. Snijd 5 bosuitjes in dunne ringetjes en de kool in zo dun mogelijke reepjes. Rasp de winterpeen grof. Je kunt ook julienne peen gebruiken. Roer de kool, bosui en wortel door het beslag. Voeg het zout toe. Voeg de panko toe zodat je een mooi dik beslag krijgt. 

  4. Verhit een kleine koekenpan (ca 20cm doorsnede) op middelhoog vuur en voeg wat olie toe. Giet 1/4 van het beslag in de pan. Leg 3 plakjes ontbijtspek erbovenop en dek de pan af met een deksel. Laat ongeveer drie minuten bakken, tot de pannenkoek aan de onderkant goudbruin begint te worden.

    Keer de okonomiyaki om in de pan. Laat nog 2-3 minuten bakken aan de andere zijde, of tot die kant ook goudbruin en knapperig is.

  5. Leg op een bord. Houd onder een stuk aluminiumfolie warm terwijl je de andere pannenkoeken maakt. Verdeel de okonomiyaki saus eroverheen. Spuit de mayonaise er in streepjes overheen (het is nu handig als je een knijpfles hebt! en anders kun je het met een lepel doen).

    Snijd de 3 bosuitjes in dunne ringetjes en garneer de okonomiyaki er mee. Bestrooi eventueel met Bonitovlokken. 

Okonomiyaki
Okonomiyaki spitskool

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (74 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in